Спортният министър Радостин Василев е възложил проверка по сигнали за "клубове фантоми", които гласували за президент на БФС на последния конгрес през октомври, когато Борислав Михайлов запази поста си по много спорен начин в пряк вот срещу Димитър Бербатов.

"В последните няколко дни сме сезирани в Министерството на младежта и спорта с редица сигнали за клубове, участвали на предишния конгрес, които не съществуват и са фантоми. Възложил съм проверки навсякъде в страната. Става въпрос за 10-ина клуба фантоми в няколко различни области", каза той пред Нова ТВ.

През март 2022 г. предстои нов конгрес, на който Бербатов ще има нов шанс да измести Михайлов от президентския стол в Българския футболен съюз.

"Моето желание е за честен, справедлив конгрес през март. Аз нямам кандидат, нямам право да подкрепя никого, защото не ми е позволено да го правя. Смятам, че промяната, която тръгна и започна в държавата, неминуемо ще стигне до БФС", добави Радостин Василев.

Той заяви, че за двата месеца начело в ММС вече има съмнения за злоупотреби и в 4-те структури под шапката на ведомството - Национална спортна база, "Академика 2011", "Сердика спортни имоти" и Български спортен тотализатор. 

"Ни не използваме хаотични опити за пиар акции, ще подадем конкретни сигнали. Не работя с усещания, а с факти", заяви Василев и даде няколко примера за злоупотреби. Последният е, че в ММС липсва оригинална проектна документация за финансиране на БФС. "През 2015 г. те получиха за Европейско първенство до 17 г. средства от ММС, но оригиналният проект, по който са кандидатствали, липсва в деловодството на министерството. Не мога да знам причината, но за мен това е злоупотреба, граничеща с престъпление".

"Сигурен съм, че този проект е реализиран криминално. Бяхме сезирани да го проверим, но не можем да го проверим, защото него го няма. Една медия го показа публично – начинът на разходване на средствата се е случвал по начин, по който не трябва", добави министърът на спорта.

Друг пример е свързан с "Академика 2011" – дружеството, което е възложител на "Арена Бургас". "Тя струва около 65 милиона лева, 10 години се строи, има спорове дали е готова, или не. Това е криминален случай. Ще се наложи вероятно да сезираме компетентните органи. За един стартов пистолет са похарчени стотици хиляди левове, а той струва двадесетократно по-малко. Изпълнителят твърди, че изпълнил на 100% поръчката, но не е така. Три пъти Министерски съвет финансира сградата за довършване, а тя няма Акт 15, категорично не може да се въведе в пълна експлоатация. Реалният резултат е този – 65 милиона лева, които са потънали", отбеляза Василев.

Той разказа и за случай с обществена поръчка за изграждане на футболно игрище, сключена на 29 декември, без да спомене къде в страната се намира теренът. "Преди изтичане на срока, в който всички участници могат да се включат, е сключен договор с изпълнител, преведени са 100% аванси. КЗК и Административният съд връщат поръчката заради нарушение на проектна документация. Парите са дадени, но не са възстановени. Тепърва ще се установява какво е изградено. Около половин милион лева са потънали", каза Василев.

"За това, което казвам, много детайлно ще подготвя всичко, с което разполагам, и ще го изпратя на органите, на които имам доверие. Прокуратурата е заложник на главния прокурор, държавата е подложена на саботаж от страна на прокуратурата и затова изпълнителната власт страда. МВР не обвиняват. Истински резултати ще има, когато прокуратурата се освободи от главния прокурор и всички зависими от него прокурори", заяви спортният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода