Спортният министър проверява "клубове фантоми", гласували на последния конгрес на БФС

Спортният министър Радостин Василев е възложил проверка по сигнали за "клубове фантоми", които гласували за президент на БФС на последния конгрес през октомври, когато Борислав Михайлов запази поста си по много спорен начин в пряк вот срещу Димитър Бербатов.

"В последните няколко дни сме сезирани в Министерството на младежта и спорта с редица сигнали за клубове, участвали на предишния конгрес, които не съществуват и са фантоми. Възложил съм проверки навсякъде в страната. Става въпрос за 10-ина клуба фантоми в няколко различни области", каза той пред Нова ТВ.

През март 2022 г. предстои нов конгрес, на който Бербатов ще има нов шанс да измести Михайлов от президентския стол в Българския футболен съюз.

"Моето желание е за честен, справедлив конгрес през март. Аз нямам кандидат, нямам право да подкрепя никого, защото не ми е позволено да го правя. Смятам, че промяната, която тръгна и започна в държавата, неминуемо ще стигне до БФС", добави Радостин Василев.

Той заяви, че за двата месеца начело в ММС вече има съмнения за злоупотреби и в 4-те структури под шапката на ведомството - Национална спортна база, "Академика 2011", "Сердика спортни имоти" и Български спортен тотализатор.

"Ни не използваме хаотични опити за пиар акции, ще подадем конкретни сигнали. Не работя с усещания, а с факти", заяви Василев и даде няколко примера за злоупотреби. Последният е, че в ММС липсва оригинална проектна документация за финансиране на БФС. "През 2015 г. те получиха за Европейско първенство до 17 г. средства от ММС, но оригиналният проект, по който са кандидатствали, липсва в деловодството на министерството. Не мога да знам причината, но за мен това е злоупотреба, граничеща с престъпление".

"Сигурен съм, че този проект е реализиран криминално. Бяхме сезирани да го проверим, но не можем да го проверим, защото него го няма. Една медия го показа публично – начинът на разходване на средствата се е случвал по начин, по който не трябва", добави министърът на спорта.

Друг пример е свързан с "Академика 2011" – дружеството, което е възложител на "Арена Бургас". "Тя струва около 65 милиона лева, 10 години се строи, има спорове дали е готова, или не. Това е криминален случай. Ще се наложи вероятно да сезираме компетентните органи. За един стартов пистолет са похарчени стотици хиляди левове, а той струва двадесетократно по-малко. Изпълнителят твърди, че изпълнил на 100% поръчката, но не е така. Три пъти Министерски съвет финансира сградата за довършване, а тя няма Акт 15, категорично не може да се въведе в пълна експлоатация. Реалният резултат е този – 65 милиона лева, които са потънали", отбеляза Василев.

Той разказа и за случай с обществена поръчка за изграждане на футболно игрище, сключена на 29 декември, без да спомене къде в страната се намира теренът. "Преди изтичане на срока, в който всички участници могат да се включат, е сключен договор с изпълнител, преведени са 100% аванси. КЗК и Административният съд връщат поръчката заради нарушение на проектна документация. Парите са дадени, но не са възстановени. Тепърва ще се установява какво е изградено. Около половин милион лева са потънали", каза Василев.

"За това, което казвам, много детайлно ще подготвя всичко, с което разполагам, и ще го изпратя на органите, на които имам доверие. Прокуратурата е заложник на главния прокурор, държавата е подложена на саботаж от страна на прокуратурата и затова изпълнителната власт страда. МВР не обвиняват. Истински резултати ще има, когато прокуратурата се освободи от главния прокурор и всички зависими от него прокурори", заяви спортният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024