Спортният министър проверява "клубове фантоми", гласували на последния конгрес на БФС

Спортният министър Радостин Василев е възложил проверка по сигнали за "клубове фантоми", които гласували за президент на БФС на последния конгрес през октомври, когато Борислав Михайлов запази поста си по много спорен начин в пряк вот срещу Димитър Бербатов.

"В последните няколко дни сме сезирани в Министерството на младежта и спорта с редица сигнали за клубове, участвали на предишния конгрес, които не съществуват и са фантоми. Възложил съм проверки навсякъде в страната. Става въпрос за 10-ина клуба фантоми в няколко различни области", каза той пред Нова ТВ.

През март 2022 г. предстои нов конгрес, на който Бербатов ще има нов шанс да измести Михайлов от президентския стол в Българския футболен съюз.

"Моето желание е за честен, справедлив конгрес през март. Аз нямам кандидат, нямам право да подкрепя никого, защото не ми е позволено да го правя. Смятам, че промяната, която тръгна и започна в държавата, неминуемо ще стигне до БФС", добави Радостин Василев.

Той заяви, че за двата месеца начело в ММС вече има съмнения за злоупотреби и в 4-те структури под шапката на ведомството - Национална спортна база, "Академика 2011", "Сердика спортни имоти" и Български спортен тотализатор.

"Ни не използваме хаотични опити за пиар акции, ще подадем конкретни сигнали. Не работя с усещания, а с факти", заяви Василев и даде няколко примера за злоупотреби. Последният е, че в ММС липсва оригинална проектна документация за финансиране на БФС. "През 2015 г. те получиха за Европейско първенство до 17 г. средства от ММС, но оригиналният проект, по който са кандидатствали, липсва в деловодството на министерството. Не мога да знам причината, но за мен това е злоупотреба, граничеща с престъпление".

"Сигурен съм, че този проект е реализиран криминално. Бяхме сезирани да го проверим, но не можем да го проверим, защото него го няма. Една медия го показа публично – начинът на разходване на средствата се е случвал по начин, по който не трябва", добави министърът на спорта.

Друг пример е свързан с "Академика 2011" – дружеството, което е възложител на "Арена Бургас". "Тя струва около 65 милиона лева, 10 години се строи, има спорове дали е готова, или не. Това е криминален случай. Ще се наложи вероятно да сезираме компетентните органи. За един стартов пистолет са похарчени стотици хиляди левове, а той струва двадесетократно по-малко. Изпълнителят твърди, че изпълнил на 100% поръчката, но не е така. Три пъти Министерски съвет финансира сградата за довършване, а тя няма Акт 15, категорично не може да се въведе в пълна експлоатация. Реалният резултат е този – 65 милиона лева, които са потънали", отбеляза Василев.

Той разказа и за случай с обществена поръчка за изграждане на футболно игрище, сключена на 29 декември, без да спомене къде в страната се намира теренът. "Преди изтичане на срока, в който всички участници могат да се включат, е сключен договор с изпълнител, преведени са 100% аванси. КЗК и Административният съд връщат поръчката заради нарушение на проектна документация. Парите са дадени, но не са възстановени. Тепърва ще се установява какво е изградено. Около половин милион лева са потънали", каза Василев.

"За това, което казвам, много детайлно ще подготвя всичко, с което разполагам, и ще го изпратя на органите, на които имам доверие. Прокуратурата е заложник на главния прокурор, държавата е подложена на саботаж от страна на прокуратурата и затова изпълнителната власт страда. МВР не обвиняват. Истински резултати ще има, когато прокуратурата се освободи от главния прокурор и всички зависими от него прокурори", заяви спортният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023