"Спрете българизацията": Протести в Скопие срещу френското предложение Снимка: © Getty Images

Втори пореден ден продължават протестите пред сградата на правителството в Република Северна Македония. Те са срещу френското предложение за преговорната рамка с Европейския съюз, което България прие преди седмици.

Демонстранти носеха плакати под надслов "Ултиматум - не благодаря", "Спрете българизацията" и "българският фашизъм е европейска ценност". Част от тях съдържаха и обидни представители към представители на властта, ЕС и България.

Предложението, изготвено от Френското председателство на Съвета на ЕС, включва българските изисквания към Скопие , заедно с останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да стане член на Европейския съюз. То е опит за разрешаване на спора между София и Скопие, който от 2018 г., заради наложеното българско вето, блокира началото на преговорите за евроинтеграция на Република Северна Македония.

В края на миналия месец българският парламент даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението за евентуално вдигане на ветото, но под 4 условия. Прочетете повече за тях.

За протести призоваха по-рано от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и "Левица".

"Или сега ще ни има, или никога няма да ни има. Пендаровски каза, че Гоце Делчев е българин и още не ни се е извинил", каза един от говорителите на протеста, след като призова за минута мълчание "за жертвите на българския фашизъм в Македония".

Демонстрантите освиркваха имената на президента Стево Пендаровски, премиера Димитър Ковачевски и министъра на външните работи Буяр Османи.

"България се подиграва с нас, две години ни унижава, защото не искаме да бъдем такива, каквито те искат. Опитват се да ни направят българи насила, да ни направят тяхна колония. Ние можем само да молим, татковината не моли, тя нарежда, да не отстъпваме в нейно име", каза друг от протестиращите в Скопие.

Очаква се протестите пред сградата на правителството да продължат и в следващите дни.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024