Спрягат Илиян Михов от INSEAD за управител на БНБ Снимка: © Insead.edu

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че разполага с информация от управляващата коалиция, че властта готви кандидатура на финансиста Илиян Михов за бъдещ управител на Българската народна банка (БНБ).

Цонев се позова на свой източник от четворната коалиция (ПП, БСП, ИТН и ДБ), но малко по-късно беше опроверган от Любомир Каримански от ИТН. Той заяви, че управляващите не са обсъждали кандидатурата на Михов.

Само преди няколко седмици Йордан Цонев твърдеше, че коалицията смята да предложи бившия министър Симеон Дянков за шеф на БНБ. В интервю за bTV тази неделя той обаче смени теорията си. „В събота разбрах от източник от управляващата коалиция, когото няма да назова, че управляващата коалиция готви, по-точно „Продължаваме промяната“ готвят един професор от Сингапур. Казва се Илиян Михов и е брат на този, който е шеф на Българската банка за развитие сега (б.а. – Валентин Михов).

Илиян Михов е икономист, преподавател по макроикономика и иконометрия в Европейския институт по управление на бизнеса, известен повече като INSEAD. От 2013 г. насам той е декан във френското висше училище, което е сред водещите в Европа и света по рейтинг в образованието по стопанско управление.

Михов има голям брой публикации в престижни издания, една от които е анализ на Голямата депресия в САЩ. У нас той стана известен с идеята си за модификация на валутния борд по модел, прилаган от Китай през 2003 г.

В първото правителство на Бойко Борисов от 2009 г. Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер. Тогавашният министър-председател твърдеше, че финансистът ще е министър без портфейл и основно ще помага на министъра на финансите Симеон Дянков – „най-вече в координацията за влизането на страната ни в еврозоната". По-късно обаче кандидатурата му бе оттеглена заради тезите му за модификация на валутния борд, която срещна съпротива и от политици, и от икономисти.

„Притеснявам се, че ако това е предложението, то същият човек през 2009 г. Борисов искаше да го предлага за вицепремиер и той тогава изказа свои виждания за валутния борд, че трябва да се промени, че курсът на лева трябва да се промени. Даже предложи един китайски модел на валутен борд, да ни пази Господ“, заяви Йордан Цонев пред bTV по темата.

В петък Бюджетната комисия в Народното събрание започна процедурата по избор на нов управител на БНБ, който да замени Димитър Радев. Мандатът на последния изтече през юли миналата година. Парламентарните групи могат да внасят предложения за кандидатури в 20-дневен срок от приемането на процедурните правила в пленарна зала.

Пред bTV Любомир Каримански опроверга Цонев и заяви, че управляващите не са обсъждали евентуална кандидатура на Илиян Михов. Председателят на Бюджетната комисия предположи, че депутатът от ДПС може да е бил подведен от пресата – „някъде, доколкото знам, излезе такава информация“.

„Такава тема не е дискутирана сред управляващите, нито сред коалиционните партньори. Смятам, че е добра кандидатура Илиян Михов“, каза все пак Каримански.

„Вече не знам колко практика има в банковия сектор, защото едно от изискванията е човекът, който кандидатства за подобен пост, да има опит в банките, в регулаторните органи, да познава добре дейността им. Да има представа за това, което предстои сега и в следващите години за България и от страна на европейските директиви в посока регулациите на банките“.

На въпрос не отговаря ли самият той на изискванията за шеф на БНБ, Каримански заяви: „Не само, на този профил отговарят много хора“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023