Електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил и нейното оборудване за безопасност са "напълно прекъснати", съобщи украинският оператор "Укренерго". Руснаците овладяха територията около АЕЦ-а още в началото на инвазията в Украйна.

"Чернобилската АЕЦ беше напълно изключена от електрическата мрежа поради военните действия на руския окупатор. Обектът вече няма електрозахранване", написаха от "Укренерго" във Facebook тази сряда.

По-рано през деня надзорният орган на ООН - Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - предупреди, че вече не може да следи радиационния фон в Чернобил, където през 1986 г. един от атомните реактори се взриви, причинявайки най-големия ядрен инцидент в историята на Европа. 

Системите за наблюдение на сигурността вече не предават сигнали към МААЕ. Агенцията използва данните от предпазните съоръжения, за да следи състоянието на ядрените материали. 

Външният министър на Украйна призова Русия да се съгласи на прекратяване на огъня, за да може да се извърши спешен ремонт в АЕЦ-а. Дмитро Кулеба заяви, че резервните дизелови генератори имат капацитет да захранват централата за 48 часа. "След това системите за охлаждане на хранилището за отработено ядрено гориво ще спрат да работят, което ще направи изтичането на радиация неизбежно", написа той в Twitter.

Коментарите му последваха намесата на държавната ядрена компания "Енергоатом", която заяви, че при евентуално изтичане "радиоактивен облак може да бъде пренесен от вятъра" в други региони на Украйна, Беларус, Русия и по-далеч в Европа.

Но в свое изявление Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се опита да успокои страховете. "Поради времето, изминало от аварията в Чернобил през 1986 г., топлинното натоварване на басейна за съхранение на отработено гориво и обемът на охлаждащата вода, съдържаща се в басейна, са достатъчни за поддържане на ефективно отвеждане на топлината без необходимост от електрическо захранване".

Междувременно директорът на агенцията Рафаел Гроси заяви, че според украинските власти през последните две седмици една и съща група от около 210 работници е била постоянно на смяна в АЕЦ "Чернобил". Той призова руските сили да позволят на част от екипа да си вземе почивка. Гроси заяви, че е "дълбоко загрижен за стресовата ситуация", в която се намира персоналът: "Тяхната почивка е от решаващо значение за цялостната ядрена безопасност".

"В момента ситуацията в Чернобилската атомна електроцентрала се наблюдава съвместно от руски военни, украински специалисти, цивилен персонал на централата и Националната гвардия на тази страна", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в сряда.

"Руските въоръжени сили установиха контрол над Чернобилската и Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите им територии. Тази стъпка беше предприета изключително с цел да се предотврати използването на ситуацията в страната от украински националистически и други терористични групи, както и от чуждестранни наемници, за извършване на ядрени провокации, а такива рискове съществуват", смятат от руското МВнР. 

"Като собственик на развита ядрена индустрия Русия е напълно наясно с потенциалните рискове за ядрената инфраструктура и прави всичко възможно, за да гарантира правилната безопасност на ядрените съоръжения в Украйна", твърди Захарова.

Междувременно се твърди, че нивата на радиация около Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа, която беше превзета от руските сили миналата седмица, са нормални.

Извършва се ремонт на блок, повреден от боевете, заяви Петро Котин, ръководител на държавната ядрена компания "Енергоатом".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори