Спряха временно търсенето на черната кутия на падналия МиГ-29, ще я издирват в нови координати Снимка: © Getty Images

Черната кутия от падналия в Черно море български изтребител МиГ-29 ще бъде търсена в нови координати, които са в процес на уточняване.

От Военноморските сили съобщиха, че засечените при акцията през последните два дни обекти не са части от катастрофиралия самолет. Той падна край Шабла след полунощ на 9 юни, а пилотът майор Валентин Терзиев загина, докато изпълняваше тренировъчна задача с изтребителя.

"ВМС продължава работата по анализиране на наличната информация с цел прецизиране на координатите на района, който ще бъде обследван за откриване на „черната кутия“ на самолета", съобщават от Министерството на отбраната.

Паралелно се работи и по евентуална дълбоководна водолазна операция. През почивните дни, освен минен ловец „Цибър“ и патрулен катер от състава на ВМС, в издирвателната операция участваха със специализирано оборудване и екипи на Института по океанология към БАН с моторен кораб „Номад“, фирма ,,Хидроремонт“ ООД и фирма ,,Гео 2000“ ООД с моторен катер, пишат от МО.

В понеделник издирването на черната кутия беше временно спряно заради влошени метеорологични условия в района. Очаква се решение на щаба как ще продължи акцията.

Откриването на черната кутия би могло да даде насоки към установяване причините за катастрофата. Това обаче трябва да се случи максимално бързо, защото морската вода може да увреди съдържанието ѝ.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024