Срам.

Нищо друго не може да опише момента, в който Елеонора Митрофанова блесна цялата в бяло зад гърба на Румен Радев, докато властта и гражданите коленичеха в памет на героите, загинали за българската свобода и независимост.

Няма по-неуместен гост в Деня на Съединението от посланика на държава - военен агресор, която през последните 6 месеца обяви България за "неприятелска" страна и си позволи да нарича българските институции "евроатлантически подлоги".

Същата заплаши да затвори посолството си заради отдавна закъснялото съкращаване на позиции за шпиони под дипломатическо прикритие и събуди всички "спящи клетки", за да провокират напрежение и разделение в българското общество.

Още по-нелепо е присъствието на Елеонора Митрофанова, когато държавата чества един от най-важните си национални празници - историческо постижение, за което Русия не само няма заслуга, но и отхвърля през 1885 г.

Актът на Съединението не е признат от "освободителката", а е използван от нея като повод за смяна на "меката" сила с груби унижения. Няколко дни след 6 септември военното звание на Александър Батенберг е отнето от руския император, който изтегля всички свои офицери и инструктори от Княжеството и Източна Румелия - а два месеца по-късно Сърбия обявява война.

Оставени сами, капитаните побеждават генералите, без помощ от благодетели, но с цената на стотици жертви и хиляди ранени.

Тогава Иван Вазов пише "Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях..." и изпраща загиналите български войници с "Юнаци, лека нощ". По-малко от година след Съединението Александър Батенберг е свален с преврат, а Захари Стоянов проклина "оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя".

След всичко това - да поставиш президента, главнокомандващ на българската армия, на колене пред руския посланик, е върховен цинизъм, липса на елементарна политическа култура и рефлекс.

Обяснението на Община Пловдив, която е официален домакин на честванията, е, че всяка година изпращат покани до "целия дипломатически корпус" - съответно и до руското посолство.

Такива наивни оправдания щяха да са актуални до 4 ч. сутринта на 23 февруари 2022 г., когато Русия нахлу с армията си в Украйна.

Оттогава дипломатическите прояви на Митрофанова бяха ограничени до минимум, а най-високото политическо присъствие в нейна компания беше на Румен Петков и Георги Гергов (който притежава руско гражданство).

Последното ѝ посещение в Министерски съвет през март беше последно предупреждение да престане да обижда държавата, която е отворила вратите си за нея. Посланикът на България в Москва беше отзован за месец, само и само да се демонстрира колко неприемливо се държи Елеонора Митрофанова, докато ръководи мисията в София. Кое от тези събития е убегнало от вниманието на пловдивския кмет, за да ѝ изпрати покана?

Реабилитирането на руския посланик като почетен гост е обезсмисляне на изолацията, в която тази жена заслужено се намираше досега.

Единственото, което президентският протокол опита да направи, е да минимизира щетите - а с това още повече влоши картината.

Служителите на НСО направиха плътен параван между нея и Радев, след като той зае мястото си пред паметника, но почетната гостенка отново се залепи зад гърба му в последното действие на церемонията.

"Като клекна президентът Радев, зад него се показа посланик Митрофанова", както отбеляза политологът Даниел Смилов.

Националните телевизии дори не си позволиха да покажат провокацията в близък план - а беше задължително да го направят.

Непростима грешка е, че на тази арогантност се отговаря със снишаване.

А Елеонора Митрофанова няма повече място в България.


"Не ви казваме "сбогом": Срещите на Румен Петков и Митрофанова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката", отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър