Снимка: © Getty Images

Сръбският патриарх Порфирий е дал позитивна проба за коронавирусна инфекция, съобщава B92, като цитира съобщение на Сръбската православна църква. 

Той е развил леки симптоми на заболяването, получил е предписание за съответното лечение и спазва всички противоепидемични мерки. Патриархът ще прекара следващите дни в домашно лечение, но продължава да поддържа поддържа контакт със сътрудниците си.

"Той не спира да подкрепя с молитвите си лекарите и медицинските работници за техния труд, като особено много се моли за изцелението на всички, които са засегнати от епидемията. Патриархът изразява съжалението си, че публичните събития, в които трябваше да участва, са отложени", пише в съобщението на църквата. 

Новината за заболяването на патриарх Порфирий идва само няколко дни след като Сърбия отбеляза Рождество Христово по стар стил, а той участваше в различни празнични служения и срещи с миряни. От снимките на събитията се вижда, че малцина от присъстващите в храмовете носят предпазни маски. На 9 януари той води и литургия в Баня Лука, Република Сръбска. 

Преди дни патриарх Порфирий използва официалните платформи на църквата, за да обяви подкрепа за Новак Джокович в разгара на съдебния му спор с австралийските власти заради участието му на Australian Open без ваксина. 

"Скъпи Ноле, от неволите и изкушенията, през които преминаваш на Коледа - деня на всички радости - ще остане само бледа сянка утре.... За теб се молят милиони православни сърби, както и ти за нас", се казваше в съобщението на патриарха. 

60-годишният Порфирий беше ръкоположен начело на Сръбската православна църква през февруари 2021 г. след смъртта на предшественика му - патриарх Ириней, починал на 90 г. след боледуване от Covid-19. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори