Снимка: © Getty Images

Лейбъристката партия под ръководството на Джеръми Корбин (2015-2020) е допускала системни законови нарушения, като не е обръщала адекватно внимание на сигналите за антисемитски прояви на висши партийни кадри. 

Партийното ръководство е упражнявало политическа намеса при проверките по тези случаи, не е предоставяло нужното обучение за екипите, разследващи жалбите, и е допускало тормоз спрямо подателите на сигналите. 

Това са само част от изводите на Комисията по равенството и човешките права във Великобритания - доклад, който накара новия лидер на Лейбъристите Киър Стармър да замрази членството на предшественика си Джеръми Корбин в "срамния ден" за най-голямата опозиционна партия. 

"Разочаровахме еврейските си съграждани. Наистина съжалявам за причинената болка и мъка. Никога повече няма да допуснем провал в справянето с антисемитизма и никога повече няма да изгубим вашето доверие", се казва в декларация на Стармър. 

Докладът посочва 23 случая на политическа намеса от страна на екипа на Корбин при общо 70 разгледани жалби за антисемитски прояви на партийни представители. 

Опозиционната сила е длъжна да разработи план за прилагане на мерките, предвидени в доклада на Комисията под заплаха от съдебен процес. 

Скандалите с антисемитизма в британската левица избухнаха преди повече от 5 години.

Една от депутатките на партията Наз Шах беше обвинявана в насаждане на омраза срещу евреите заради публикации във Facebook, с които приканва "Израел да се премести в Съединените щати" като "решение на израело-палестинския конфликт". 

Бившият кмет на Лондон Кен Ливингстън напусна Лейбъристката партия през 2018 г., след като в опит да защити поведението на Шах той коментира, че "Когато Хитлер спечели изборите през 1932 г., той искаше евреите да бъдат преместени в Израел. Той подкрепяше ционзима, преди да полудее и да избие 6 млн. евреи". 

Въпреки че Джеръми Корбин се разграничаваше от коментарите им, вътрешните проверки по подобни случаи не завършваха с категорични наказания. 

Решението за временно прекратяване на членството на бившия лидер дойде, след като самият Корбин обяви на пресконференция, че не се смята за "част от проблема" и че изводите от разследването са "драматично преувеличени поради политически причини".

Корбин е дългогодишен активист в подкрепа на каузата на Палестина и двукратно е настоявал за разследване на "израелското влияние в британската политика". Преди години твърдеше, че обявяването на "Хамас" за терористична организация е "историческа грешка" на британското правителство, а през 2009 г. води делегация с участието на представители на ливанската групировка "Хизбула" в парламента в Лондон. Години по-късно се принуди да се извини, че ги е наричал свои "приятели". 

"Борил съм се с расизма през целия си живот и ще продължавам да го правя", казва Корбин на пресконференция след новината за доклада. Малко по-късно централата на Лейбъристката партия обяви, че членството му е замразено - включително това в парламентарната група. 

"Ако след цялата болка и след всички доказателства в този доклад продължава да има хора, които смятат, че няма проблем с антисемитизма в Лейбъристката партия - че това е преувеличение или вътрешнопартийна атака - честно казано, наистина тези хора са част от проблема. И те нямат място в Лейбъристката партия", коментира Стармър. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията