Снимка: © Getty Images

Президентите на САЩ и Русия са се споразумяли за нормализиране на дипломатическите отношения между двете страни. Първата крачка в тази посока ще бъде връщането на посланиците обратно в дипломатическите представителства в съответната държава.

"Беше важно да се срещнем лично, за да няма грешки или недоразумения относно посланието, което искам да предам. Тук не става дума за доверие. Става дума за собствения интерес и за проверката на неговото изпълнение", каза Джо Байдън след срещата. Той коментира, че е предупредил, че политиката на новата администрация "не е насочена против Русия, а е за американския народ".

"Имахме нужда от определени базови правила, които да спазваме занапред. Направих това, за което бях дошъл", каза Байдън.

Владимир Путин определи Байдън като "конструктивен и опитен партньор", с когото говори един и същи език, и определи контакта им като прагматичен диалог.

"МВнР и Държавният департамент на САЩ ще започнат консултации по целия комплекс от отношения в дипломатическата сфера. Там се натрупаха много препятствия. Американската страна е настроена да търси решение", каза руският президент Владимир Путин по време на пресконференцията след срещата си с Байдън в Женева.

Преговорите между двамата държавни ръководители и техните екипи продължиха близо четири часа.

Посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов беше привикан обратно в Москва за консултации преди близо три месеца, малко след интервюто, в което Джо Байдън определи Путин като "убиец".

САЩ върна своя посланик от Москва Джон Съливан малко след мярката от руска страна.

Путин обяви още, че е постигната договореност да се работи съвместно по въпросите на киберсигурността, стратегическата стабилност, съвместната работа в Арктика и по "някои други направления". Въпреки готовността на Москва да преговаря по проблемите на киберсигурността, Путин продължава да отрича намесата на руските служби в серия от хакерски атаки срещу американски институции и организации.

Джо Байдън е повдигнал въпроса за нарушаването на човешките права на опозиционните активисти в Русия и за отравянето и лишаването от свобода на Алексей Навални. Путин е защитил действията на репресивните органи спрямо Навални, като е сравнил ситуацията в Русия с вътрешнополитическото напрежение в Америка - вкл. е коментирал, че не желае бунтове в Русия по подобие на протестите срещу полицейското насилие Black Lives Matter и щурма на Капитолия на 6 януари. Джо Байдън реагира, като каза, че подобни сравнения са "смешни".

Байдън каза пред журналистите, че Русия ще бъде изправена пред "ужасни последствия", ако се случи ново посегателство срещу живота на Алексей Навални.

Путин, от своя страна, продължава да поддържа линията, че Навални умишлено нарушил закона и знаел какво ще се случи, ако се върне в Русия от Германия. Опозиционерът се намираше извън страната, за да се подложи на лечение, след като изпадна в кома след отравяне с новичок през август 2020 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин