Патриотичен кич: Срещу 1878 лв. - с "четническа ски униформа" по пистите Снимка: © Facebook/Dielsport

Ски сезонът по българските планински курорти тази година започва не само с обилен снеговалеж, но и с обилно количество скъпоструващи предложения, които рекламират българския патриотизъм.

Любителите на ски спорта могат да се пременят в "уникална четническа ски униформа" на българска фирма за спортни облекла и така да подкрепят благотворителна кауза за събиране на средства за реставрацията на Паметника на Свободата. Удоволствието от това добро дело струва 1878 лв., сочи обява на фирмата, която предлага екипите. В замяна компанията "обещава" да дари 1000 лв от нетната стойност на всеки екип за възстановяването на паметника на Шипка. Кампания, на която дори архитект Пламен Мирянов, който до момента оглавява нашата класация за патриотарски кич - би завидял.

Ски екипировката се предлага в трите цветя на българското знаме - бяло, зелено и червено, а видът им наподобява носия. Компанията се определя като "бранд, подкрепящ националния дух и традиции".

"Горди сме, че създадохме уникалната четническа ски екипировка. Тя притежава неповторим дизайн, носещ духа на героите от българската история. Дизайнът е с детайли от четническите и гвардейски униформи, а разцветката е вдъхновена от цветовете на българския трибагреник", пише в официалния уебсайт на фирмата.

Това всъщност не е първият път, в който виждаме четническите екипи. Преди четири години собствениците на българския бранд отбелязаха 140-ата годишнина от Освобождението на България, като се спуснаха по пистите в курорта Боровец, облечени в екипите и развявайки български знамена. Сега изглежда те са решили да обвържат продажбата на продукта си с "патриотична" кауза.

Как точно ще бъде реализирана благотворителната кампания след събирането на средствата засега не става ясно. В началото на септември 2022 г. беше обявено, че работният проект, който е част от по-мащабния такъв за консервация и реставрация на Паметника на Свободата е изготвен. По монументалната скулптура в Стара планина предстоят да бъдат направени ремонти дейности, тъй като такива не са правени от близо 40 години насам. Все още обаче дълго чаканият ремонт на един от националните ни символи няма конкретно обявена дата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024