Патриотичен кич: Срещу 1878 лв. - с "четническа ски униформа" по пистите Снимка: © Facebook/Dielsport

Ски сезонът по българските планински курорти тази година започва не само с обилен снеговалеж, но и с обилно количество скъпоструващи предложения, които рекламират българския патриотизъм.

Любителите на ски спорта могат да се пременят в "уникална четническа ски униформа" на българска фирма за спортни облекла и така да подкрепят благотворителна кауза за събиране на средства за реставрацията на Паметника на Свободата. Удоволствието от това добро дело струва 1878 лв., сочи обява на фирмата, която предлага екипите. В замяна компанията "обещава" да дари 1000 лв от нетната стойност на всеки екип за възстановяването на паметника на Шипка. Кампания, на която дори архитект Пламен Мирянов, който до момента оглавява нашата класация за патриотарски кич - би завидял.

Ски екипировката се предлага в трите цветя на българското знаме - бяло, зелено и червено, а видът им наподобява носия. Компанията се определя като "бранд, подкрепящ националния дух и традиции".

"Горди сме, че създадохме уникалната четническа ски екипировка. Тя притежава неповторим дизайн, носещ духа на героите от българската история. Дизайнът е с детайли от четническите и гвардейски униформи, а разцветката е вдъхновена от цветовете на българския трибагреник", пише в официалния уебсайт на фирмата.

Това всъщност не е първият път, в който виждаме четническите екипи. Преди четири години собствениците на българския бранд отбелязаха 140-ата годишнина от Освобождението на България, като се спуснаха по пистите в курорта Боровец, облечени в екипите и развявайки български знамена. Сега изглежда те са решили да обвържат продажбата на продукта си с "патриотична" кауза.

Как точно ще бъде реализирана благотворителната кампания след събирането на средствата засега не става ясно. В началото на септември 2022 г. беше обявено, че работният проект, който е част от по-мащабния такъв за консервация и реставрация на Паметника на Свободата е изготвен. По монументалната скулптура в Стара планина предстоят да бъдат направени ремонти дейности, тъй като такива не са правени от близо 40 години насам. Все още обаче дълго чаканият ремонт на един от националните ни символи няма конкретно обявена дата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023