Арх. Пламен Мирянов в страната на православно-патриотичните чудеса Снимка: © Фондация "Нашият дом е България"

Облечи го в народна носия, освети го с поп, вдигни му паметник - кичът има много лица, но от години се крие зад пердето на патриотизма, докато не му изгаснат очите и не се окаже, че никой не иска да поеме ремонта на китайските светодиоди, както се случи с паметника на Цар Самуил в София.

Разбира се, светещите очи са просто образ. И ако патриотично-грандоманските въжделения на незнайно как появилия се в медиите собственик на фирма за клинични изследвания д-р Милен Врабевски позамряха, то на хоризонта има нов радетел за българщината.

Архитект Пламен Мирянов - син от “Артекс”. Обещал бил на кмета на Синеморец да постави кръст-постамент на мястото, където река Велека се влива в морето, има идея за още един кръст над София, както и за изграждането на първата “поляна пътека” с цитати от Библията, изписани на дървени табели, научаваме от негово интервю в “24 часа”. “Човек, изкачвайки се по пътеката, да се изкачва и вътре в себе си”, обяснява архитектът, който е също продуцент, режисьор на патриотични филми, певец и най-вече инвеститор на спорния проект за небостъргач в квартал “Лозенец” - “Златен век”.

Именно енергийната защита на сградата на “Артекс” в “Изток” беше оценил и бившият втори в ГЕРБ “Цветан Цветанов”, въпреки че разговорът тогава се измести към асансьора, водещ директно до дома му, и най-вече към занижената цена, на която беше станало придобиването на имота.

Още тогава майката на архитект Мирянов - арх. Весела Мирянова прояви публично смирението, което днес откриваме у сина ѝ, като коментира, че не печалбата е най-важното в продажбата на един апартамент и специално обърна внимание на псалм 91, вграден във фасадата на цветановия блок.

“Този, който живее под покрива на Всевишния и пребъдва под сянката на Всемогъщия,
той казва на Господа: “Ти си мое прибежище и моя крепост,
Бог мой, на Когото се уповавам. Бог ще те се спаси от капана на ловеца и от смъртоносна напаст”.

Историята я знаем и не само че Цветанов падна в капана, но с него си замина и Цецка Цачева, която от своя страна беше усетила енергийната сила на една дупка в “Изток”, случайно изкопана пак от “Артекс”, за да се превърне после в блок, в който Цачева да направи имотна сделка подобна на тази на Цветанов.

“Защото, ако ние нямаме любов към ближния, няма как да му помогнем. Ако нямаме любов, ние сме празен кимвал - съд, който дрънка. Ако нашите управници обичат България, те ще се грижат за нея. Ако ние обичаме това, което ни е завещано, примерно часовника, който ни е завещал нашият баща, никога няма да го продадем лесно този часовник. По-скоро ще го пазим като съкровен предмет”, казва младият архитект Мирянов през “24 часа”.

Малко по малко, с разгръщането на въпросите на журналиста от типа “Доброто, което правите вие, заразно ли е?”, арх. Мирянов разкрива душата си.

Все пак не можем да не отбележим при него материалното и духовното се сливат като псалм 91 във фасадата на блок в квартал “Изток”.

“Навсякъде срещаме обиди. Толкова е голяма борбата по пътищата например. Това, което изричат повечето шофьори от колите си, е пагубно. Важно е да не обиждаме ближния си и в съзнанието си дори. Това според мен е първата крачка към това да сме добри. По този начин изчистваме душата си.”

Тук сме длъжни да ви предупредим и за една опасност, която откриваме между редовете на това магистрално интервю - оказва се младият архитект раздава по бензиностанциите малки книжки с цитати за доброто.

“Много е важно да бъдем добри в този враждебен свят. Наскоро започнах да раздавам по една малка книжка с цитати за доброто. Цитати от Библията, написани в джобно издание. Давам на хората на бензиностанцията например. Тази книжка прилича на хлебче и всъщност е духовно хлебче, което зарежда хората с добри емоции”, казва той.

Може би това е някаква подсъзнателна аналогия с евангелието на Йоан, откъдето са и думите: ”Аз съм хлябът на живота, който дойде при Мене, никога няма да огладнее, и който вярва в Мене, никога няма да ожаднее”, а бензиностанцията да е съвременното разбиране за пътя (Аз съм пътят и истината, и животът”), но не се наемаме да влизаме в толкова дълбок анализ, да го оставим на други специалисти.

Не се заблуждавайте, между божиите слова в интервюто има и доста инвестиционни проекти като изграждане на тръбопровод за минерална вода от един от сондажите на Панчарево до училището, за да се “подпомогне кмета” на общината и да се изгради един малък балнеолечебен център, да се завърши фасадата на “Златен век” и др.

Оптимизмът на архитект Мирянов може и да идва свише, но и в края на годината за неговата компания дойде една наистина добра новина - Административният съд постанови, че "Артекс" има право да строи небостъргача "Златен век" до 17 декември 2024 г.

"Сграда “Златен век” е символ на икономическото развитие на България и ще бъде завършена.”, казват от Артекс. В промоционалното им видео за проекта се е снимал още един бивш председател на парламента - Огнян Герджиков. Той дори сравнява частната инвестиция на “Артекс” с делото на Айфел:

“Когато преди 130 години инженер Айфел започва да изгражда Айфеловата кула цял Париж настръхва. Интелектуалният елит е против изграждането на това чудовище по техни думи. Но сега Айфеловата кула е забележителност не само на Париж, а и на цяла Франция. Тази асоциация в мен възниква, когато говорим за “Златен Век”, една сграда, която може да бъде емблема на София. Затова трябва да защитим “Златен Век”. Като жител на град София подкрепям проект “Златен Век”, защото смятам, че ще допринесе за модерния и европейски вид на нашата столица.”

При арх. Мирянов обаче традициите са по-силни от европейските ценности и не само защото според него “силните български мъже до ден днешен са вярващи. Почти не можем да срещнем успешен български мъж, който да е бил атеист”, твърди той и обявява, че с църковния писател Георги Тодоров ще правят книга за силните български мъже.

За жените не става дума в интервюто, така че не можем да дадем повече светлина по въпроса, но ще припомним детайли за “Златен век”, където по фасадата ще бъдат кодирани буквите от глаголицата и кирилицата, а три стилизирани житни класа ще се извисяват от 30-метрови арки, като по-наблюдателните граждани ще могат да видят в тях още един символ - прабългарското Y в стилизиран вариант с препратка към знака на хан Кубрат. В най-високата част на небостъргача ще има малък храм-параклис, който “да свидетелства, че нищо в този свят не може да се случи без Божието благоволение”, казва Мирянов.

Явно параклисите по високите етажи са станали внезапно модерни, защото преди Коледа разбрахме, че главният прокурор Иван Гешев е подпомогнал с лични средства изграждането на малък параклис в Съдебната палата в София. Параклисът се намира на четвъртия етаж в сградата, където се помещават офисите на прокурорите от Върховната касационна прокуратура. От снимките се виждат стенописи, място за палене на свещи и няколко икони на Дева Мария, Иисус Христос и светците.

Несъмнено ние с един текст трудно ще опишем мащабa на мисълта на Пламен Мирянов - син, но, "слава Богу”, обществената БНТ изглежда доста посветена на делото на архитекта и на неговата фондация "Нашият дом е България“.

Българската национална телевизия излъчва серия от филмчета, снимани с дрон за азбуката, знамето, Розовата долина и опълченците на Шипка, както и "видеа с визуализации на емблематични български стихове", а самият Мирянов е твърде чест гост в сравнение с други негови колеги, били те архитекти, режисьори или хора от неправителствени организации.

Анна Ангелова, Надя Обретенова, Стефан Щерев и Мария Андонова силно се затрудняват в разговорите си с Мирянов, въпреки дългогодишния си медиен опит.

Въпросът как се съчетава архитектура със снимане, операторско майсторство, режисура и продуциране изплува постоянно на повърхността на разговора. Разбира се, всичко това са “духовни мостове” казва архитектът, които ни отвеждат в миналото, където е имало “по-добър морал”.

Нямаше да се занимаваме с личните демони на богатите хора в България, ако те не заплашваха да излязат отвъд основните на поредния блок-мастодонт или небостъргач. Увлечен в бомбастичността на патриотизма си, Мирянов веднъж вече беше глобен, защото, докато правеше опит за рекорд за най-дълго хоро край Седемте рилски езера, танцьорите му нагазиха в Близнака. Нямало табели, но Мирянов щял да плати лично да се инсталират такива.

Сега разбираме, че през 2022 година е планирал 6 големи концерта, които ще представляват фолклорно събитие с патриотични песни, симфоничен оркестър и цитати от стихотворения на Вазов, Ботев, Яворов и Далчев, ще бъде изпълнявана и “фолклорна симфонична музика”, казва човекът, който искаше да съди България в Страсбург заради протестите и преустановяването на строежа на “Златен век”.

Ще се намери ли някой да каже на младия родолюбив архитект, както го наричат в медиите, че е гол? Че в България, освен вярващи мъже, живеят и жени, и невярващи мъже. Че в страната ни, освен християни, има и мюсюлмани, и още други религии. Че патриотизмът не е мост към миналото, а е поглед в бъдещето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024