Снимка: © Getty Images

От днес, 4 май, пристигащите във Виена чрез самолетен транспорт, ще могат да си направят PCR тест директно на летището. Услугата струва 190 евро и ако пробата е отрицателна, пасажерът не е длъжен да се подлага на 14-дневна карантина, каквито са привилата в Австрия.

Предлагането на PCR на летището не важи само за пристигащите пътници, а за всички, които желаят да си направят тестове. Услугата важи обаче само за хора, които нямат симптоми на Covid-19 или не са имали контакт със заразен.

Летището във Виена си партнира с компанията Confidence DNA Analysen GmbH, която извършва тестването. Дадената проба ще се обработва в рамките на до три часа, след което резултатът се получава лично или по мейл. Ако тестът е отрицателен, то съответният гражданин получава медицински сертификат, доказващ, че не страда от Covid-19.

По принцип този сертификат се използва за доказателство, че пристигащ във Виена пасажер не е болен от новия коронавирус. Той е втората опция да се отмени 14-дневната карантина - ако е с давност до 4 дни назад във времето и се представи след кацането. 

Пътниците, които отлитат от Виена, ще получават и документ, доказващ целта на пътуването им. Той ще важи и като доказателство, че не са инфектирани с Covid-19, когато кацнат в съответната страна. От местните власти обаче зависи изцяло как да подходят с тези пасажери при пристигането им.

Всички хора, пристигащи в Австрия, без значение дали по въздух или по суша, трябва да спазват стриктните мерки, предприети от правителството. 

В момента в страната са отчетени над 15 хиляди случая на Covid-19. Жертвите са 598, а излекуваните – над 13 хиляди. От средата на април насам Австрия успя да овладее „кривата“ на заразата.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети