Срещу 190 евро: PCR тест директно на летището във Виена Снимка: © Getty Images

От днес, 4 май, пристигащите във Виена чрез самолетен транспорт, ще могат да си направят PCR тест директно на летището. Услугата струва 190 евро и ако пробата е отрицателна, пасажерът не е длъжен да се подлага на 14-дневна карантина, каквито са привилата в Австрия.

Предлагането на PCR на летището не важи само за пристигащите пътници, а за всички, които желаят да си направят тестове. Услугата важи обаче само за хора, които нямат симптоми на Covid-19 или не са имали контакт със заразен.

Летището във Виена си партнира с компанията Confidence DNA Analysen GmbH, която извършва тестването. Дадената проба ще се обработва в рамките на до три часа, след което резултатът се получава лично или по мейл. Ако тестът е отрицателен, то съответният гражданин получава медицински сертификат, доказващ, че не страда от Covid-19.

По принцип този сертификат се използва за доказателство, че пристигащ във Виена пасажер не е болен от новия коронавирус. Той е втората опция да се отмени 14-дневната карантина - ако е с давност до 4 дни назад във времето и се представи след кацането.

Пътниците, които отлитат от Виена, ще получават и документ, доказващ целта на пътуването им. Той ще важи и като доказателство, че не са инфектирани с Covid-19, когато кацнат в съответната страна. От местните власти обаче зависи изцяло как да подходят с тези пасажери при пристигането им.

Всички хора, пристигащи в Австрия, без значение дали по въздух или по суша, трябва да спазват стриктните мерки, предприети от правителството.

В момента в страната са отчетени над 15 хиляди случая на Covid-19. Жертвите са 598, а излекуваните – над 13 хиляди. От средата на април насам Австрия успя да овладее „кривата“ на заразата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024