Срещу Миталов не са открити нарушения, но САЩ има доказателства Снимка: © Getty Images

Държавният департамент на САЩ изненада Специализирания наказателен съд в България, след като санкционира съдия Андон Миталов да влиза в американската страна заради участие в сериозна корупция. Инспекторатът на ВСС съобщи, че не е открил нарушения в работата на съдията, а председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова потвърди, че до момента срещу него е нямало сигнали за корупция или проверки.

Инспекторатът на ВСС беше сезиран от предишния главен прокурор Сотир Цацаров да разследва Миталов във връзка с разрешението му да пусне лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия миналия ноември, макар на последния да му бе наложена забрана да излиза извън България. Припомняме, че Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на Русия, но пътува до Москва, за да получи орден „Дружба“ от президента Владимир Путин.

В обвинението срещу Миталов държавният секретар на САЩ Майк Помпео се позовава на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. Той предвижда, че в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранни длъжностни лица са били замесени в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати. Според решението Миталов, съпругата му и дъщеря му не могат да пребивават на територията на САЩ.

Според закона в страната едно чуждестранно лице може да бъде обвинено в корупция само ако има доказателства, уредени от американския закон, като се отдава пълно внимание на надлежния законов ред.

От ИВСС са приели, че няма основание за образуване на проверка по случая и не са установени нарушения. Инспекторатът все пак няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото.

Не са постъпили други сигнали за нарушения срещу Миталов, когото ВСС отказва да назначи в новосъздадения Специализиран наказателен съд през 2013. Две години по-късно обаче той става съдия.

Миталов е излязъл в болничен, съобщи председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова.

„Това е изключителен удар върху нас. Колегата се ползва с много добро име“, каза тя. "Дали едно лице е виновно, или невинно, се доказва в съдебен процес. Тук става въпрос за корупция. Корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване".

Тя поиска и справка дали срещу съдията се води някакво досъдебно производство в прокуратурата.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е изпратил писма до Инспектората към ВСС, главния прокурор и до КПКОНПИ с искане на информация по повод изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за корупция от страна на Миталов, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно поиска информация от САЩ за санкцията срещу Миталов с 10 гласа "за" от 10 присъстващи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българинът през погледа на испанците с "Васил"

Иван Бърнев влиза в образа на човек, който се опитва да живее в чужда страна

13:00 - 02.02.2023

Как Челси изхарчи повече за играчи от всички клубове в Германия, Франция и Испания, взети заедно

Над 323 млн. паунда за нови играчи и рекордни трансфери през януари

12:13 - 02.02.2023

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023