Снимка: © Getty Images

Държавният департамент на САЩ изненада Специализирания наказателен съд в България, след като санкционира съдия Андон Миталов да влиза в американската страна заради участие в сериозна корупция. Инспекторатът на ВСС съобщи, че не е открил нарушения в работата на съдията, а председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова потвърди, че до момента срещу него е нямало сигнали за корупция или проверки.

Инспекторатът на ВСС беше сезиран от предишния главен прокурор Сотир Цацаров да разследва Миталов във връзка с разрешението му да пусне лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия миналия ноември, макар на последния да му бе наложена забрана да излиза извън България. Припомняме, че Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на Русия, но пътува до Москва, за да получи орден „Дружба“ от президента Владимир Путин.

В обвинението срещу Миталов държавният секретар на САЩ Майк Помпео се позовава на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. Той предвижда, че в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранни длъжностни лица са били замесени в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати. Според решението Миталов, съпругата му и дъщеря му не могат да пребивават на територията на САЩ.

Според закона в страната едно чуждестранно лице може да бъде обвинено в корупция само ако има доказателства, уредени от американския закон, като се отдава пълно внимание на надлежния законов ред.

От ИВСС са приели, че няма основание за образуване на проверка по случая и не са установени нарушения. Инспекторатът все пак няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото.

Не са постъпили други сигнали за нарушения срещу Миталов, когото ВСС отказва да назначи в новосъздадения Специализиран наказателен съд през 2013. Две години по-късно обаче той става съдия.

Миталов е излязъл в болничен, съобщи председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова.

„Това е изключителен удар върху нас. Колегата се ползва с много добро име“, каза тя. "Дали едно лице е виновно, или невинно, се доказва в съдебен процес. Тук става въпрос за корупция. Корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване".

Тя поиска и справка дали срещу съдията се води някакво досъдебно производство в прокуратурата.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е изпратил писма до Инспектората към ВСС, главния прокурор и до КПКОНПИ с искане на информация по повод изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за корупция от страна на Миталов, съобщиха от пресцентъра на ВКС. 

Днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно поиска информация от САЩ за санкцията срещу Миталов с 10 гласа "за" от 10 присъстващи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание