Прокуратурата реши да не образува досъдебно производство срещу Цветан Цветанов за "АпартаментГейт", тъй като установи, че бившият министър на вътрешните работи не е направил нарушение. Това бе съобщено от гражданското движение БОЕЦ, което публикува постановлението на специализираната прокуратура на сайта си. 

Именно неправителствената организация сезира през март 2019 година държавното обвинение, ДАНС и комисията "Антикорупция" за нередности в начина, по който бившият заместник-председател на ГЕРБ се сдоби с апартамент в сграда "Летера" на фирма "Артекс". 

Тогава редица медии, сред които "Свободна Европа" и Биволъ, разкриха, че Цветанов закупува мезонет, който заема цял етаж в луксозната софийска сграда, като същевременно прехвърля на фирмата-строител два други свои апартамента - в същия ден те стават собственост на IT специалист от партия ГЕРБ.

Значително по-ниската пазарна цена на квадратен метър, при която той закупува апартамента, също е подозрителна - 627 евро срещу обичайните поне 2600 евро в сградата. 

"Предвид неустановяването на каквито и да било фактически данни за извършено престъпление от компетентността на СП по преписката следва да се откаже образуване на досъдебно производство", гласи постановлението с дата 18 май 2020 година. То може да бъде обжалвано пред Апелативната специализирана прокуратура.

Именно "Апартаментгейт", който включваше и съмнения за нарушения при закупуването на имоти от страна на други политически личности, като Цецка Цачева, Красимир Първанов и Ваня Колева, доведе до оставката на Цветан Цветанов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски си сложи бустерна доза срещу Covid-19

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ