Срещу Унгария започва сурова процедура от страна на ЕК Снимка: © Getty Images

Два дни след изборите в Унгария, в които Виктор Орбан спечели за четвърти път подкрепата на избирателите, Европейската комисия обяви, че ще задейства за първи път принципа за върховенство на закона срещу Унгария. Става дума за нов механизъм, който защитава европейските средства от потенциални злоупотреби.

Това означава, че предстоящото правителство на Орбан може да няма достъп до 40 милиaрда евро европейски средства. Освен това, ЕК няма да подпише и Плана за възстановяване и устойчивост, заради необходими реформи в борбата с корупцията. Унгария е предала плана си през май миналата годинa и очаква 7,2 млрд. евро грантове по него.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви пред Европейския парламент, че Будапеща вече е наясно с решението, като предстои Брюксел официално да изпрати уведомление за задействането на механизма, който обвързва върховенството на закона в една страна-членка с достъпа до еврофондове.

Той беше решен като консенсус между лидерите на ЕС през 2020 година. До момента не е бил използван, тъй като Полша и Унгария опитаха по съдебен път да го "свалят". Съдът обаче реши, че и след приемането си в ЕС, всяка страна трябва да гарантира, че все още спазва европейските ценности и правовия ред, а не само към момента на присъединяването си към съюза.

Още една страна-членка няма одобрение за плана си за възстановяване - това е Полша, която чака 23,9 млрд. евро безвъзмездно финансиране и 12,1 млрд. евро заеми.

Урсула фон дер Лайен трябваше да посети България на 8 април, за да бъде подписан Планът за възстановяване и устойчивост на България. Визитата ще се случи, но ден по-рано - на 7 април, тъй като след това тя заминава за Украйна, за да се срещне с президента Володимир Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024