Срещу Унгария започва сурова процедура от страна на ЕК Снимка: © Getty Images

Два дни след изборите в Унгария, в които Виктор Орбан спечели за четвърти път подкрепата на избирателите, Европейската комисия обяви, че ще задейства за първи път принципа за върховенство на закона срещу Унгария. Става дума за нов механизъм, който защитава европейските средства от потенциални злоупотреби.

Това означава, че предстоящото правителство на Орбан може да няма достъп до 40 милиaрда евро европейски средства. Освен това, ЕК няма да подпише и Плана за възстановяване и устойчивост, заради необходими реформи в борбата с корупцията. Унгария е предала плана си през май миналата годинa и очаква 7,2 млрд. евро грантове по него.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви пред Европейския парламент, че Будапеща вече е наясно с решението, като предстои Брюксел официално да изпрати уведомление за задействането на механизма, който обвързва върховенството на закона в една страна-членка с достъпа до еврофондове.

Той беше решен като консенсус между лидерите на ЕС през 2020 година. До момента не е бил използван, тъй като Полша и Унгария опитаха по съдебен път да го "свалят". Съдът обаче реши, че и след приемането си в ЕС, всяка страна трябва да гарантира, че все още спазва европейските ценности и правовия ред, а не само към момента на присъединяването си към съюза.

Още една страна-членка няма одобрение за плана си за възстановяване - това е Полша, която чака 23,9 млрд. евро безвъзмездно финансиране и 12,1 млрд. евро заеми.

Урсула фон дер Лайен трябваше да посети България на 8 април, за да бъде подписан Планът за възстановяване и устойчивост на България. Визитата ще се случи, но ден по-рано - на 7 април, тъй като след това тя заминава за Украйна, за да се срещне с президента Володимир Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024