Снимка: © Getty Images

Два дни след изборите в Унгария, в които Виктор Орбан спечели за четвърти път подкрепата на избирателите, Европейската комисия обяви, че ще задейства за първи път принципа за върховенство на закона срещу Унгария. Става дума за нов механизъм, който защитава европейските средства от потенциални злоупотреби.

Това означава, че предстоящото правителство на Орбан може да няма достъп до 40 милиaрда евро европейски средства. Освен това, ЕК няма да подпише и Плана за възстановяване и устойчивост, заради необходими реформи в борбата с корупцията. Унгария е предала плана си през май миналата годинa и очаква 7,2 млрд. евро грантове по него.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви пред Европейския парламент, че Будапеща вече е наясно с решението, като предстои Брюксел официално да изпрати уведомление за задействането на механизма, който обвързва върховенството на закона в една страна-членка с достъпа до еврофондове.

Той беше решен като консенсус между лидерите на ЕС през 2020 година. До момента не е бил използван, тъй като Полша и Унгария опитаха по съдебен път да го "свалят". Съдът обаче реши, че и след приемането си в ЕС, всяка страна трябва да гарантира, че все още спазва европейските ценности и правовия ред, а не само към момента на присъединяването си към съюза. 

Още една страна-членка няма одобрение за плана си за възстановяване - това е Полша, която чака 23,9 млрд. евро безвъзмездно финансиране и 12,1 млрд. евро заеми.

Урсула фон дер Лайен трябваше да посети България на 8 април, за да бъде подписан Планът за възстановяване и устойчивост на България. Визитата ще се случи, но ден по-рано - на 7 април, тъй като след това тя заминава за Украйна, за да се срещне с президента Володимир Зеленски. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори