Снимка: © facebook.com/BulgarianSocialistParty

Бившият премиер Сергей Станишев, бившият председател на Народното събрание Георги Пирински и Михаил Миков няма да бъдат част от новото широко ръководство на социалистите. Това стана ясно след окончателното преброяване на бюлетините на 50-ия Конгрес на партията. 

Сред хората, които не попадат в бъдещото ръководство, са още кандидатите за лидери Валери Жаблянов и Красимир Янков, бившият зам.-председател на партията Димитър Дъбов, както и бившите депутати Атанас Мерджанов и Ангел Найденов. Един от бившите лидери на БСП - Михаил Миков, си направи отвод и отказа да бъде избиран за член на Националния съвет. Мотивите му - че отношенията в партията достигнали до точка на напрежение и дори омраза, както и че целта на Нинова е да овладее съвета.

Основният опонент на Корнелия Нинова за лидерския пост - Кирил Добрев, е избран с подкрепа на 361 от 902 гласували. В съвета влиза и Георги Гергов, който е делегиран представител на пловдивските социалисти. Крум Зарков е избран с 487 гласа, което е повече от половината участвали във вота делегати. В широкото ръководство влиза и Деница Златева.

Георги Тодоров, който бе един от кандидатите за лидер на левицата, но се отказа в последната седмица от изборната надпревара, алармира за нередност в листата за Национален съвет. Оказа се, че името му фигурира три пъти в нея. Първо било записано два пъти едно под друго, а след като съобщил за това, бил дописан още един път в листата.

Гласуването на 50-ия Конгрес на партията започна снощи в 23:00 ч. и продължи след полунощ. Кандидатите обаче са цели 692 и това затрудни преброяването. В съвета има общо 113 свободни места. 114 млади социалисти се бориха за 37 места в младежката квота в Националния съвет. Сред тях се забелязва името на дъщерята на Румен Овчаров - Теодора.

Новият "червен" пленум ще е от 185 души. 32 от членовете му са делегирани представители на областните структури, пише „24 часа“. По право в пленума влизат трима - лидерите на Младежкото обединение, на жените и на ветераните.

Изборът на широкото ръководство сложи край на битката на Нинова с вътрешната опозиция. Тя има мнозинство в новия пленум. По партиен устав - Националният съвет е органът, който взема решенията в БСП. От него по предложение на лидера се избира и тясно ръководство на партията - Изпълнително бюро, в т.ч. и зам.-председатели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония