Станишев, Миков и Пирински не попаднаха в новото широко ръководство на БСП Снимка: © facebook.com/BulgarianSocialistParty

Бившият премиер Сергей Станишев, бившият председател на Народното събрание Георги Пирински и Михаил Миков няма да бъдат част от новото широко ръководство на социалистите. Това стана ясно след окончателното преброяване на бюлетините на 50-ия Конгрес на партията.

Сред хората, които не попадат в бъдещото ръководство, са още кандидатите за лидери Валери Жаблянов и Красимир Янков, бившият зам.-председател на партията Димитър Дъбов, както и бившите депутати Атанас Мерджанов и Ангел Найденов. Един от бившите лидери на БСП - Михаил Миков, си направи отвод и отказа да бъде избиран за член на Националния съвет. Мотивите му - че отношенията в партията достигнали до точка на напрежение и дори омраза, както и че целта на Нинова е да овладее съвета.

Основният опонент на Корнелия Нинова за лидерския пост - Кирил Добрев, е избран с подкрепа на 361 от 902 гласували. В съвета влиза и Георги Гергов, който е делегиран представител на пловдивските социалисти. Крум Зарков е избран с 487 гласа, което е повече от половината участвали във вота делегати. В широкото ръководство влиза и Деница Златева.

Георги Тодоров, който бе един от кандидатите за лидер на левицата, но се отказа в последната седмица от изборната надпревара, алармира за нередност в листата за Национален съвет. Оказа се, че името му фигурира три пъти в нея. Първо било записано два пъти едно под друго, а след като съобщил за това, бил дописан още един път в листата.

Гласуването на 50-ия Конгрес на партията започна снощи в 23:00 ч. и продължи след полунощ. Кандидатите обаче са цели 692 и това затрудни преброяването. В съвета има общо 113 свободни места. 114 млади социалисти се бориха за 37 места в младежката квота в Националния съвет. Сред тях се забелязва името на дъщерята на Румен Овчаров - Теодора.

Новият "червен" пленум ще е от 185 души. 32 от членовете му са делегирани представители на областните структури, пише „24 часа“. По право в пленума влизат трима - лидерите на Младежкото обединение, на жените и на ветераните.

Изборът на широкото ръководство сложи край на битката на Нинова с вътрешната опозиция. Тя има мнозинство в новия пленум. По партиен устав - Националният съвет е органът, който взема решенията в БСП. От него по предложение на лидера се избира и тясно ръководство на партията - Изпълнително бюро, в т.ч. и зам.-председатели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024