Станишев, Миков и Пирински не попаднаха в новото широко ръководство на БСП Снимка: © facebook.com/BulgarianSocialistParty

Бившият премиер Сергей Станишев, бившият председател на Народното събрание Георги Пирински и Михаил Миков няма да бъдат част от новото широко ръководство на социалистите. Това стана ясно след окончателното преброяване на бюлетините на 50-ия Конгрес на партията.

Сред хората, които не попадат в бъдещото ръководство, са още кандидатите за лидери Валери Жаблянов и Красимир Янков, бившият зам.-председател на партията Димитър Дъбов, както и бившите депутати Атанас Мерджанов и Ангел Найденов. Един от бившите лидери на БСП - Михаил Миков, си направи отвод и отказа да бъде избиран за член на Националния съвет. Мотивите му - че отношенията в партията достигнали до точка на напрежение и дори омраза, както и че целта на Нинова е да овладее съвета.

Основният опонент на Корнелия Нинова за лидерския пост - Кирил Добрев, е избран с подкрепа на 361 от 902 гласували. В съвета влиза и Георги Гергов, който е делегиран представител на пловдивските социалисти. Крум Зарков е избран с 487 гласа, което е повече от половината участвали във вота делегати. В широкото ръководство влиза и Деница Златева.

Георги Тодоров, който бе един от кандидатите за лидер на левицата, но се отказа в последната седмица от изборната надпревара, алармира за нередност в листата за Национален съвет. Оказа се, че името му фигурира три пъти в нея. Първо било записано два пъти едно под друго, а след като съобщил за това, бил дописан още един път в листата.

Гласуването на 50-ия Конгрес на партията започна снощи в 23:00 ч. и продължи след полунощ. Кандидатите обаче са цели 692 и това затрудни преброяването. В съвета има общо 113 свободни места. 114 млади социалисти се бориха за 37 места в младежката квота в Националния съвет. Сред тях се забелязва името на дъщерята на Румен Овчаров - Теодора.

Новият "червен" пленум ще е от 185 души. 32 от членовете му са делегирани представители на областните структури, пише „24 часа“. По право в пленума влизат трима - лидерите на Младежкото обединение, на жените и на ветераните.

Изборът на широкото ръководство сложи край на битката на Нинова с вътрешната опозиция. Тя има мнозинство в новия пленум. По партиен устав - Националният съвет е органът, който взема решенията в БСП. От него по предложение на лидера се избира и тясно ръководство на партията - Изпълнително бюро, в т.ч. и зам.-председатели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023