Станислав Тодоров ще бъде номиниран от "Продължаваме промяната" за председател на КЕВР. Това заявява ръководителят на Комисията по енергетика в 47 Народно събрание Радослав Рибарски (ПП) цитиран от БНР. 

Тодоров е действащ зам.-министър на енергетиката в ресора, оглавяван от Александър Николов (ИТН). 

Той беше назначен за заместник на Николов преди по-малко от десет дни. 

От официалната му биография става ясно, че е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и магистратура по Международно търговско право в Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария. 

Той има 9 години мениджърски опит в сектора, като е работил в "AES Марица Изток 1" Гълъбово. Станислав Тодоров е бил водач на листата на "Да, България" в Стара Загора на парламентарните избори през 2017 г. Според информацията в профила му в LinkedIn, от 2017 до 2020 г. той е бил директор по поръчките в HeidelbergCement, а от март 2021 до влизането си в министерството е мениджър към Visteon Corporation.

"Това е предложението и очаквам до седмица, десетина дена тази процедура да може да мине", казва Рибарски пред БНР. 

Номинацията на Тодоров беше обявена официално малко след като бяха приети промените в Закона за енергетиката, които съкратиха състава на КЕВР от 9 на 5 души. 

Със същия проект бяха прокарани и промени в изискванията за стаж, необходим за избора на кандидати за членове на регулатора. 

Премахва се и изискването един от членовете на енергийния регулатор да има юридически стаж и един да има опит в сферата на икономиката. 

Вместо това се разширява дефиницията за признатия стаж в областта на енергетиката и ВиК - вече ще се признават и годините, в които кандидатите са работили в органи на ЕС, както и в търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани или лицензирани на територията на друга държава член на ЕС. 

За стаж в енергетиката вече се признава работата в сферата на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свръзани с енергийния сектор.

Мандатът на действащия председател Иван Иванов изтече още през март 2020 г., но промени така и не бяха направени в последната година от управлението на ГЕРБ и последвалата година на три поредни парламентарни избора.

Второто място, което ще се освободи поради изтекъл мандат, вероятно ще бъде заето от Благой Голубарев - експерт по енергетика към "Има такъв народ", съобщава "Медиапул". Според изданието - за председател на КЕВР е била лансирана номинацията на бившия служебен министър на енергетиката Васил Щонов, но той се е отказал, поради което се е стигнало до кандидатурата на Станислав Тодоров. 


Регулаторите с изтекли мандати ще са най-сложната задача пред новата власт



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне