Станислав Тодоров ще бъде предложен за шеф на КЕВР

Станислав Тодоров ще бъде номиниран от "Продължаваме промяната" за председател на КЕВР. Това заявява ръководителят на Комисията по енергетика в 47 Народно събрание Радослав Рибарски (ПП) цитиран от БНР.

Тодоров е действащ зам.-министър на енергетиката в ресора, оглавяван от Александър Николов (ИТН).

Той беше назначен за заместник на Николов преди по-малко от десет дни.

От официалната му биография става ясно, че е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и магистратура по Международно търговско право в Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария.

Той има 9 години мениджърски опит в сектора, като е работил в "AES Марица Изток 1" Гълъбово. Станислав Тодоров е бил водач на листата на "Да, България" в Стара Загора на парламентарните избори през 2017 г. Според информацията в профила му в LinkedIn, от 2017 до 2020 г. той е бил директор по поръчките в HeidelbergCement, а от март 2021 до влизането си в министерството е мениджър към Visteon Corporation.

"Това е предложението и очаквам до седмица, десетина дена тази процедура да може да мине", казва Рибарски пред БНР.

Номинацията на Тодоров беше обявена официално малко след като бяха приети промените в Закона за енергетиката, които съкратиха състава на КЕВР от 9 на 5 души.

Със същия проект бяха прокарани и промени в изискванията за стаж, необходим за избора на кандидати за членове на регулатора.

Премахва се и изискването един от членовете на енергийния регулатор да има юридически стаж и един да има опит в сферата на икономиката.

Вместо това се разширява дефиницията за признатия стаж в областта на енергетиката и ВиК - вече ще се признават и годините, в които кандидатите са работили в органи на ЕС, както и в търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани или лицензирани на територията на друга държава член на ЕС.

За стаж в енергетиката вече се признава работата в сферата на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свръзани с енергийния сектор.

Мандатът на действащия председател Иван Иванов изтече още през март 2020 г., но промени така и не бяха направени в последната година от управлението на ГЕРБ и последвалата година на три поредни парламентарни избора.

Второто място, което ще се освободи поради изтекъл мандат, вероятно ще бъде заето от Благой Голубарев - експерт по енергетика към "Има такъв народ", съобщава "Медиапул". Според изданието - за председател на КЕВР е била лансирана номинацията на бившия служебен министър на енергетиката Васил Щонов, но той се е отказал, поради което се е стигнало до кандидатурата на Станислав Тодоров.


Регулаторите с изтекли мандати ще са най-сложната задача пред новата властАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024