Какво събра Брайън Мей и Жан-Мишел Жар на една сцена Снимка: © Screenshot STARMUS

Пионерът в електронната музика Жан-Мишел Жар и легендарният китарист на Queen Брайън Мей застанаха заедно зад зрелищно шоу в столицата на Словакия - Братислава.

С концерта „The Bridge from the Future”(Мост от бъдещето) легендарните изпълнители откриха фестивала Starмus, който събира музиката и науката на едно място. Тази година събитието се провежда в Словакия.

В продължение на пет дни в Братислава студенти и други гости на лекциите се срещат с нобелови лауреати, учени и музиканти.

Мей и Жан-Мишел Жар са приятели от години, но за първи път работят заедно в музикален проект, като китаристът този път не е във водещата роля. Самият той казва, че общият проект е бил голямо предизвикателство.

Бъдещето на планетата е главната тема на тазгодишното издание на Starmus, което се провежда до 17 май. Според програмата на събитието по време на конференциите и дебатите се разглеждат теми като околната среда, изкуствения интелект, киберсигурността и космоса.

Starmus се провежда на различни места по света и събира на едно място някои от най-блестящите умове на науката с култови музиканти.

В програмата тази година е включена и бандата Offspring, чиято музика съчетава пънк и рок звучене.

В рамките на Starmus се връчва и медал в памет на учения Стивън Хокинг, където се награждават личности с изключителен принос за напредъка на науката и разбирането за Вселената.

Китаристът на Queen Брайън Мей, който е астрофизик по образование, е един от основателите на фестивала.

Той е сред авторите на книгата "Bang! - The Complete History of the Universe". Съавтори на труда за Големия взрив и сътворението на Вселената са Патрик Мур и Крис Линтът.

Книгата е преведена на български и издадена под заглавие "Взривът! Пълна история на Вселената".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024