Всички български потребители на Viber вече могат да се абонират за официалния чатбот канал на правителството, от който ще получават информация и важни новини, свързани с епидемията от Covid-19. 

Услугата е активна, след като потребителят получи известие от Viber с предложение да се запише за канала. Абонирането може да се направи и от този линк, или като се потърси "Covid-19 Bulgaria" в app-а на Viber.  Каналът е създаден в партньорство между АИБЕСТ, Софтсърв България и Rakuten Viber, като е одобрен от Министерството на здравеопазването, се казва в информацията към него. 

Приложението включва пет опции - статистика, новини, брифинги, онлайн тест за Covid-19 и връзка към новото приложение за отчитане на хората със симптоми на коронавирусна инфекция ViruSafe. 

Статистическите данни се извличат от сайта Coronavirus.bg, където здравните власти публикуват всекидневни справки за развитието на болестта. В рубриката "Новини" се зарежда последната важна информация около епидемията - както нови потвърдени случаи за денонощието, така и други събития, свързани с мерки за сигурност, регионални болници и др. 

Достъпът до архив с видеозаписи от брифингите също е наличен през канала на правителството във Viber. 

Колкото до онлайн-теста - през него потребителите на чат-приложението могат да сигнализират, ако са изпитали симптоми на заболяване, като отговорят с "да" и "не" на кратък въпросник, идентичен с този от мобилното приложение ViruSafe. Българският app на "Скейл Фокус" за проследяване на случаите на коронавирусна инфекция се появи в App Store и Google Play Store в началото на април. До момента то е свалено от над 70 000 души. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед