Всички български потребители на Viber вече могат да се абонират за официалния чатбот канал на правителството, от който ще получават информация и важни новини, свързани с епидемията от Covid-19. 

Услугата е активна, след като потребителят получи известие от Viber с предложение да се запише за канала. Абонирането може да се направи и от този линк, или като се потърси "Covid-19 Bulgaria" в app-а на Viber.  Каналът е създаден в партньорство между АИБЕСТ, Софтсърв България и Rakuten Viber, като е одобрен от Министерството на здравеопазването, се казва в информацията към него. 

Приложението включва пет опции - статистика, новини, брифинги, онлайн тест за Covid-19 и връзка към новото приложение за отчитане на хората със симптоми на коронавирусна инфекция ViruSafe. 

Статистическите данни се извличат от сайта Coronavirus.bg, където здравните власти публикуват всекидневни справки за развитието на болестта. В рубриката "Новини" се зарежда последната важна информация около епидемията - както нови потвърдени случаи за денонощието, така и други събития, свързани с мерки за сигурност, регионални болници и др. 

Достъпът до архив с видеозаписи от брифингите също е наличен през канала на правителството във Viber. 

Колкото до онлайн-теста - през него потребителите на чат-приложението могат да сигнализират, ако са изпитали симптоми на заболяване, като отговорят с "да" и "не" на кратък въпросник, идентичен с този от мобилното приложение ViruSafe. Българският app на "Скейл Фокус" за проследяване на случаите на коронавирусна инфекция се появи в App Store и Google Play Store в началото на април. До момента то е свалено от над 70 000 души. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети