Как работи приложението ViruSafe, което следи Covid-19 в България Снимка: © Булевард България

Мобилното приложение ViruSafe, което беше разработено от ScaleFocus и "Информационно обслужване", вече е достъпно в Google Play Store за потребители на операционната система Android.

Услугата беше създадена с цел властите да събират данни за здравословното състояние на населението, за да я систематизират в централен регистър и да я интегрират с дейността на лични лекари, здравни инспекции, общински служби, МВР, Гранична полиция, Пожарна безопасност и др.

Мобилно приложение позволява на потребителите да проверяват здравословното си състояние, като отчитат дали са проявили някои от симптомите на Covid-19.

При наличие на такива данни, информацията би трябвало да достига до личните им лекари, които ще я проверяват и евентуално потвърждават в системата.

"В текущата обстановка в Министерството на здравеопазването постъпва информация основно за тежко болните и хората със силно изразена симптоматика, потърсили медицинска грижа. За изготвянето на максимално точен статистически модел и с цел по-бърза отмяна на текущите мерки и връщането на населението в нормален ритъм, е необходима информация от максимално голяма част от населението - включително от граждани, които нямат силно изразена симптоматика или никакви проявени симптоми", се казва в съобщение на МЗ и Националния оперативен щаб при изтегляне на app-а.

Всеки потребител може да отбелязва един или повече симптоми (като висока температура, кашлица, тежест при дишане и др.), но може и да маркира всички полета с "Не" и да отчете, че няма никакви признаци на заболяване.

Целта на приложението е да даде възможност за доброволно включване на колкото се може повече хора в страната, които да въвеждат своите данни и да отчитат състоянието си ежедневно.

Кой може (и кой не може) да ползва ViruSafe?

Приложението може да се свали на устройство под Android за потребители в България. За да бъде активирано, то изисква въвеждане на шестцифрен код, който може да се получи като SMS-съобщение на потребителския телефонен номер.

За сравнително краткото време на ползването му на 7 април, приложението поиска повторно въвеждане на телефонен номер и код "с цел повторна верификация".

Втората стъпка за ползването на ViruSafe изисква задължително въвеждане на ЕГН, личен номер на чужденец или номер на паспорт за лицата, които не са постоянно пребиваващи в страната.

Интерфейсът предлага на потребителя да въведе и данни за евентуални хронични заболявания, каквито и да са те. Полето е отворено за свободно попълване.

Приложението не е разрешено за ползване от лица под 14-годишна възраст - т.е. информацията за евентуална проява на симптоми при малолетни деца няма как да постъпи към здравните регистри за коронавируса.

Според GDPR обработването на лични данни на лица под 14 г. е законосъобразно само ако това е разрешено от носещия родителска отговорност за детето. Системата на приложението обаче не включва форма на съгласие за родители.

ViruSafe е програмиран така, че от едно устройство могат да се въвеждат данните за повече от един гражданин - например, всички над 14 г. от едно семейство могат да отчитат всекидневно симптомите си, но ще трябва ръчно да въвеждат и трият личния си ЕГН. Приложението не дава възможност да се създадат постоянни, защитени с парола, потребителски профили.

В Условията на ползване все пак се посочва, че "един потребител може да достъпва приложението с един мобилен номер през едно устройство".

Изглежда, че един и същи ЕГН може да изпраща данни за симптомите си по няколко пъти на ден.

Какво може и какво не може да прави ViruSafe?

Менюто на приложението има само пет категории - рубрика за отчитане на дневните симптоми, опция за промяна на личните данни, въпроси и отговори за коронавируса, условия за използване и меню "Как работи Virusafe", която показва уводния призив на Министерството на здравеопазването и Щаба за редовно ползване на app-а.

Колкото до включените в приложението въпроси и отговори за Covid-19 и SARS-Cov2, те повтарят официалната листовка на Министерството на здравеопазването с препоръки на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Функционалностите на приложението засега не включват карта на потвърдените случаи или достъп до статистиката с общ брой заболели, оздравели и починали. В това отношение потребителският интерфейс на ViruSafe е напълно минималистична, базова услуга за отчитане на здравословното състояние на гражданите.

Разработчиците изрично посочват, че не предоставят никакви медицински съвети, помощ или диагнози. Целта му е единствено да помогне на потребителя да записва личен статус, като информацията да достига до МЗ.

Приложението изисква доброволно разрешение за геолокация на потребителя (по GPS-данни от мобилното му устройство), но тази опция може да се изключи от настройките.

При изпращане на дневната справка за симптомите, ViruSafe напомня, че "има нужда да използва местоположението с цел да помогне на здравните институции за по-добро планиране, както и да получавате гео-базирана информация за Covid-19".

Кой ползва данните?

Според условията на ViruSafe личните данни се използват от Министерството на здравеопазването и компетентните органи за борба с разпространението на заразата за целите на анализ на динамиката й.

Събира се информация за броя на потребителите със симптоми и момента на тяхната проява, както и за местоположението на потребителите със симптоми и историята на тяхното придвижване и близост с други хора.

МЗ обработва личните данни на потребителите "за период не по-дълъг от необходимия за постигане на целите, за които данните се обработват" - което би могло да означава пазене на данни за местоположението на хората и техните симптоми до евентуалния край на епидемията.

Потребителят има право да поиска от държавните институции, обработващи данните му от ViruSoft, да ги заличат, коригират или да ограничат обработването им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024