Статуя на Роналдо в Индия предизвика скандал

На пръв поглед футболните статуи се правят, за да отбележат заслугите и величието на даден спортист и изглежда почти невъзможно да имат негативен ефект.

Когато става въпрос за новата статуя на Кристиано Роналдо в индийския щат Гоа обаче случаят е по-сложен.

Футболът е изключително популярен в района и местните управляващи смятат, че подобно честване на един от най-добрите състезатели за всички времена би вдъхновило много деца и млади таланти.

Съществува обаче един голям проблем - статуята е вдигната в момент, в който щатът празнува 60 години от независимостта си от Португалия - държавата, в която е роден Роналдо.

Това повдига критики сред местното население. Недоволните твърдят, че много по-подходящо би било да се честват индийски футболисти, особено имайки предвид, че има достатъчно местни такива, които са представлявали националния отбор през годините.

"Много е разочароващо да чуем, че се издига статуя на Роналдо. Трябва да се научим да се гордеем със собствените си икони като Самир Наик и Бруно Коутиньо," казва жител на щата пред новинарската агенция IANS.

По време на откриването на статуята се появяват и протестиращи с черни флагове, съобщава Times of India.

Същевременно Майкъл Лобо от управляващата партия акцентира върху позитивите, отбелязвайки, че държавата е по-слаба на футбол от много други нации с по-малък брой на населението и този жест може да помогне за повишаването на интереса към спорта:

Гоа извоюва своята независимост 14 години по-късно от останалата част от Индия - на 19 декември 1961 година. Това е и датата, в която португалците, които управляват щата в продължение на 450 години, се превръщат в последния европейски колонизатор, оттеглил се от Индия. Британците правят това още през 1947.

Крикетът е най-популярният спорт в страната, но в някои райони, сред които и Гоа, футболът започва да взима превес. В случая обаче отпразнуването на спорта влиза в сблъсък с националната гордост на местните.

Самият Роналдо все не е коментирал темата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024