Apple може и да няма банков лиценз, но знае как да прави пари Снимка: © Getty Images

С обявяването на новия си продукт миналата седмица Apple превзе шоуто и грабна микрофона от ръцете на банките, напомняйки за пореден път, че бъдещето на парите явно е дигитално и мобилно. Не, логично не става дума за поредния iPhone или iPad, а за депозит със значително по-висока доходност от средното за пазар, който има потенциала да донесе трансформация в иначе консервативните финанси.

Докато една средностатистическа банка в САЩ, където ще бъде пуснат спестовният продукт, предлага едва 0,4% годишна лихва, технологичната компания обяви 4,15% доходност – без минимални суми, без блокиране и със застраховка FDIC. Обявяването на инструмента идва в сюблимен момент, когато регионалните банки са изправени пред сериозни премеждия след краха на няколко конкурента миналия месец, опитвайки се да запазят депозитните си нива, а гладните за пари финтех стартъпи също се борят за място под слънцето.

Технически Apple няма банков лиценз, а се явява подставено лице на Goldman Sachs Bank USA, известна още като Marcus, която има щатска харта и е застрахована от FDIC. На финтех език Apple е необанка като Chime, Revolut и Monzo – само че силата на марката ѝ е несравнима, като се има предвид, че в света има над два милиарда iPhone-а, които сега служат като клонова мрежа на Goldman.

Проучване на Gallup миналата година – преди колапса на Silicon Valley Bank – само 27% от американците са съобщили, че имат „голямо или доста голямо“ доверие в своите банки. Този дял е значително по-надолу най-високата си стойност от 60% през 1979 г. За разлика от тях, Apple зае първо място за десета поредна година през 2022 г. в класацията на Interbrand „Най-добрите световни марки“. Единствената банка, която влезе в топ 25, е JPMorgan, класирана на 24-то място, точно преди YouTube.

„Apple се движи с изумителна скорост, а много банки карат с 45 мили в час в дясната лента“, казва анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс, цитиран от Forbes.

Новата спестовна сметка с висока доходност е достъпна само за клиенти с кредитната карта на Apple - Apple Card. Спестовният профил се управлява през е-портфейла Apple Wallet, в който възнагражденията им за харчене, наречени daily cash, автоматично се прехвърлят в сметката с висока доходност.

С надграждането на цифровия си портфейл с новия продукт гигантът от Купертино на практика вкарва още едно магнетизиращо предимство на iPhone. Или иначе казано „всичко в една екосистема“, както отбелязва Дейвид Доновън, изпълнителен вицепрезидент по финансовите услуги на консултантската фирма Publicis Sapient.

Колаборацията с Goldman Sachs

Депозитите се превръщат в по-голям източник на финансиране за банката, тъй като тя разраства бизнеса с потребителско и транзакционно банкиране. Спестовната сметка на Apple с 4,15% се очаква да даде тласък на тази тенденция.

Новата спестовна сметка е последното от поредицата високопрофилни финансови предложения на технологичния играч. Миналия месец компанията започна да предлага свой собствен продукт „Купи сега, плати по-късно“, който дава възможност на потребителите да разделят плащанията си на четири вноски с нулева лихва или такси. Apple стартира и услугата „tap-to-pay“, която позволява на търговците да приемат картови плащания директно от техните iPhone-и.

Apple пуска собствена услуга „купи сега, плати после“, която ще пренареди сектора

Предоставяйки подобни финансови продукти на потребителите и търговците, Apple се интегрира във всеки аспект от живота на клиентите си, като същевременно събира такси за преводи и продава кръстосано собствените си продукти.

Във всички тези финансови продукти Goldman Sachs работи на заден план, въпреки собствената си именита репутация. Според експертите това е знак за осъзнаването на банката, че хората вече са толкова привлечени от мраморните колони и достолепната история на финансовите институции.

„Подобни партньорства могат да направят така, че банкирането да стане невидимо“, отбелязва Крис Никълс, директор на капиталовите пазари в SouthState Bank.

Това не е първият път, когато доверена компания далеч извън банковото дело се опитва да прокара пътека във финансовия живот на потребителите. През 70-те години на миналия век Sears Roebuck, за момент най-големият търговец на дребно в САЩ и с марка, могъща колкото тази на Apple, притежаваше многобройни спестовни и кредитни клонове в Калифорния. С навлизането на по-иновативните Walmart и Target, а след това с бурния възход на Amazon, тя се провали в основната си дейност и през 2018 г. подаде молба за обявяване в несъстоятелност.

Що се отнася до Apple, преди появата на новата ѝ спестовна сметка, захранвана от Goldman Sachs, ежедневните парични възнаграждения от разходите по кредитната карта на компанията се депозираха автоматично в Apple Cash – предплатена цифрова карта, съхранявана в цифровия портфейл на iPhone. Амбицията на Apple това да се превърне в начин клиентите ѝ да изпращат пари чрез iMessage подобно на Venmo на PayPal или CashApp на Block.

Компанията позиционира своя цифров портфейл като цялостно табло за управление на финансовия живот на потребителите, като комбинира спестявания, трансфери и плащания чрез Apple Pay. Посоката на развитие наподобява идеята за т.нар. суперприложение, като китайското AliPay, стартирало през 2004 г. като цифров портфейл, предлагащ плащания между равнопоставени партньори, а днес предлагащо на своите 1,3 млрд. потребители множество разнообразни функции, включително плащане на сметки, доставка на храна и закупуване на билети.

Междувременно банките опитват да влязат в ритъма на технологичните компании. „Банката или ще трябва да се конкурира с Apple, което би било трудно да се направи с портфейл, или да създаде микроуслуги в рамките на различни видове портфейли“, казва Никълс. По думите му платформата на Apple е добър пример за това.

Apple си е изградила огромна независимост и сила чрез затворената си технология, която не дава достъп на трети страни до чипа за NFC разплащания на iPhone. Това дава на компанията големи възможности за влияние при преговорите с банките, издаващи карти. Когато Apple Pay стартира през 2014 г., банките се съгласиха да плащат на Apple 0,15% от транзакциите с кредитни карти, което представлява по-голямата част от приходите от цифровия портфейл, по данни на The Wall Street Journal.

Господството на Apple над плащането чрез докосване е главоболие за конкурентните цифрови портфейли. Google например не получава такси за транзакции от банките издатели за транзакции с Google Pay. За разлика от Apple, тя позволи на други компании да активират плащането с докосване на телефоните с Android.

Блокирането на Apple обаче не остана незабелязано от финансовите институции и регулаторите. Срещу гиганта бе заведено колективно антитръстово дело, оспорващо монополното ѝ положение, като се твърди, че така тя може да да начислява прекомерни такси на издателите на карти, т.е. на банките. Миналата година антитръстовите регулатори на ЕС също изпратиха възражение и обивниха Apple, че пречи на разработчиците на алтернативни дигитални портфейли да ползват съответния софтуер и хардуер в нейните устройства, което е в полза на собственото решение Apple Pay.

Новата спестовна сметка с висока доходност на Apple вероятно не е толкова свързана с печалбите, колкото с привличането на повече собственици на iPhone във финансовия кръг на Apple и Goldman. Въпреки че два милиарда души по света притежават устройства на Apple, но по-малко от 10% от тях са потребители на Apple Card, посочва Айвс.

Привличането на повече хора към iPhone и финансовите услуги на Apple е добре дошло и за Goldman Sachs, която така явно има по-големи шансове да се опълчи на онлайн банките.

„[Goldman] поумня и каза, че вместо да харчим всички тези пари за придобиване на клиенти, нека просто си партнираме с огромна екосистема като Apple“, коментира подхода на финансовия гигант Доновън.

И все пак дори двете мощни марки ще трябва да действат внимателно, когато става въпрос за регулатори. Трябва да се отбележи, че високодоходните спестовни сметки на Apple не могат да надвишават застрахователния лимит от 250 000 долара в САЩ. „Най-голямата уязвимост на една банка е загубата на доверие“, отбеляза Майкъл Дж. Хсу, изпълняващ длъжността Comptroller of the Currency. За разлика от тях културата на технологичната индустрия вярва в разбиването на стереотипите и досегашните правила. „Начинът, по който тези култури съжителстват за насърчаване на отвореното банкиране, е от огромно значение.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024