Apple пуска собствена услуга „купи сега, плати после“, която ще пренареди сектора Снимка: © Getty Images

Apple Inc стартира услугата си „купи сега, плати после“ (BNLP) в Съединените щати – ход, който заплашва да наруши финтех сектора, доминиран от фирми като Affirm Holdings и шведската компания за разплащания Klarna.

Услугата, наречена Apple Pay Later, ще позволи на потребителите да разделят покупките на четири плащания, разпределени в рамките на шест седмици, без лихви и такси, заяви компанията. Първоначално тя ще се предлага на избрани клиенти, а през идните месеци предстои пълното ѝ разгръщане.

Според компанията потребителите могат да получат заеми между 50 и 1000 долара за онлайн и in-app покупки, направени на iPhone и iPad при търговци, които приемат Apple Pay (б.р. – в САЩ делът им надхвърля 85%).

„Аpple Pay Later абсолютно ще пребори някои от играчите. Другите компании биха да обърнали внимание на съобщението на Apple, защото те са вездесъщо име. Това ще намали пазарния дял на останалите играчи“, каза Дани Хюсън, ръководител на финансовия анализ в AJ Bell.

Акциите на фирмата Affirm, известна с BNLP услугата си, паднаха с повече от 7%, докато PayPal затвори с около 1% надолу.

През 2020 г. свързаните с пандемията блокирания насочиха купувачите към платформите за онлайн разплащания, засилвайки търсенето на услуги на финтех компании, предлагащи услуги на BNPL, особено на клиенти от милениъл и Z поколениията.

Гигантите в областта на цифровите плащания, включително PayPal и Block Inc, разшириха дейността си в сектора чрез придобивания, докато Affirm излезе на борсата в рамките на листване за няколко милиарда долара.

Оттогава насам обаче съдбата на сектора се обърна, тъй като повишаването на лихвените проценти и рязката инфлация намалиха покупателната способност и принудиха потребителите да затегнат кесията си.

„Очакваме Apple да действа предпазливо, особено в тази макросреда“, каза Кристофър Брендлър, анализатор в D.A. Davidson, намеквайки за решението на компанията да не използва партньор, а директно да подписва, финансира и събира заемите.

Apple Pay Later е активирана чрез програмата Mastercard Installments, съобщиха от компанията и добавиха, че Goldman Sachs е издател на удостоверението за плащане на Mastercard.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024