Снимка: © Булевард България

"Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Такова решение на българското правителство няма" - това обяви министърът на отбраната Стефан Янев по време на изслушване в ресорната комисия в Народното събрание.

То се проведе часове преди свикания от премиера Кирил Петков Съвет за национална сигурност по темата с Украйна и НАТО.

"Такъв тип решение (б.а. - за движение, струпване и разполагане на войски на Алианса) е в процес на подготовка. Ще се дискутира и когато бъде взето, то ще бъде комуникирано за всички български граждани", добави той. Според Янев трябва "да намалим напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем със спекулациите".

Изявлението му идва ден след като НАТО обяви, че ще подсили източния фланг на Алианса заради опасенията за нахлуване на Русия в Украйна. Организацията вече започна процес по увеличаване на военното си присъствие в източната част на континента. Испания ще разполага кораби в Черно море и обмисля изтребители за България, а Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 към страната ни през април.

„Изборът на България да бъде част от НАТО, е дълбоко осъзнат. Ние сме отговорни към българското общество, че не сме обяснили ясно, че изборът България да бъде част от таи колективна система за сигурност и защита е на базата на по-малки харчове за собствената ни отбрана. Ние я съвместяваме с държави, които споделят същите ценности, и правим обща отбрана. В момента се стремим да харчим около 2% от БВП за отбрана, но ако не бяхме в НАТО, вероятно щяхме да говорим за цифри между 7-8%“, добави министърът на отбраната.

Той заяви, че срещите на върха на НАТО през последните дни не могат да се определят като рутинни, но взетите мерки - като изпращането на изтребители към България – действат още от 2016 г. и са част от политиката за засилен „Air Policing“ на Алианса.

В отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Гаджев дали е променил позицията си „против“ разполагане на войски на НАТО у нас, която заяви през 2021, Янев отговори: „Това, което съм казал и няма нужда да повтарям думите си или да ги обяснявам – е, че решенията, които предстоят да се вземат, ще са в интерес на българските граждани и българския национален интерес. В този смисъл решението за разполагане на сухопътен елемент на НАТО, ако е български, нали пак е на НАТО? Да, това ще е български контингент, на българска територия, под българско командване. Нека се вземе решение и тогава ще го обявим“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия