Министърът на отбраната Стефан Янев разкритикува призивите към него да подаде оставка заради колебливата си позиция за руската война в Украйна, като намекна, че евентуалното му оттегляне може да постави под въпрос съществуването на кабинета на Кирил Петков.

В "Панорама" Янев обяви, че е поел Министерството на отбраната с "осъзнат риск", след като вече беше служебен премиер, "в името на националната сигурност и в името на България, защото знаех какво се задава".

"Този риск води до факта, че в момента съм подложен на атаки, че ми искат оставката. Искат я хора от коалицията, които подкрепят правителството. Странно, дали си задават въпроса - искайки оставката на член на кабинета, имат ли идея дали това ще промени цялата конструкция? Ще може ли парламентът да произведе ново правителство или се отива на избори?", каза той в БНТ.

В същото интервю Янев обяви, че намирал за "леко дразнещо и обидно, нихилистично" общественото обсъждане около идеята му да се подготви батальонна бойна група с български състав и под българско командване.

Той отрече да има нежелание за допускане на съюзнически войски от НАТО в подсилването на българската отбрана, въпреки че от самото начало МО акцентираше на това, че България трябва да е водещата страна по всички направления в подготовката на бойната група.

На въпроса дали операцията по евакуиране на българските граждани от Украйна не се е забавила, той отново отговори, че "не бива да се самообвиняваме и да търсим слабото място в себе си".

"Евакуацията може да се направи и преди началото на бойните действия, но не само в България, а и в цяла Европа лидерите не вярваха, че ще започне тази операция (б.р. руското нападение над Украйна", каза Стефан Янев.

Той обяви, че най-големият проблем е, че системата за сигурност не работи и не може да разрешава кризи от такъв порядък с дипломатически средства.

Янев призна, че "независимо дали е малка или голяма, всяка държава би могла да бъде в ролята на Украйна в момента".

"Мисля, че това е разговорът, който трябва да имаме - как да позиционираме България, така че гласът ни да се зачита и да бъдем част от решението, а не част от последиците", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова заплаши да затвори Руското посолство в София с ултиматум

Кирил Петков поиска тя да оттегли нотата си заради "необходимостта от диалог"

Нов трус в ИТН: Заместникът на Тошко Йорданов - Виктория Василева - напуска парламента

Василева ще се откаже от депутатския си мандат още преди края на 47 НС

Рашков защити решението за съкращаване на броя руски дипломати в България

Решението е обсъждано на няколко заседания, преди да влезе в сила

Гърция иска да купи 20 бойни изтребители F-35 от САЩ

Гърция харчи над 2% от своя БВП за разходи по националната отбрана

Радев отрича ДАНС да са му предоставяли доклад за руските дипломати

Президентът обвини кабинета в "паралелен механизъм" за вземане на решения

Бареков, Стъки, Блъсков и ПИК поискаха връщане на хартиените бюлетини

ГЕРБ, ДПС и БСП помогнали за подписка със 110 000 гласа