Стефан Янев предлага участие на България в учение на НАТО с максимум 1000 военни Снимка: © Булевард България

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души - това ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев.

Той заяви пред БНТ, че позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес, с оглед „пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия“.

„Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България. Решението ще бъде взето в такъв ракурс, че да създаде възможности българските въоръжени сили да се развият с повече тренировка, с повече учения. Това ще стане с ограничен контингент, порядъкът е не повече от 1 батальон – не повече от 1000 души. Ще се случи съобразно военните планове за развитие“, обяви Янев.

„Това ще е тип тестова среда, където да се видят предимствата и недостатъците относно командването, както и от технически аспект“, отбеляза Янев.

Министерски съвет днес ще одобри проект на национална позиция във връзка с напрежението около Украйна и укрепването на източния фланг на НАТО.

Рисковете пред страната ни заради напрежението между Запада и Русия около границата на Украйна бяха тема на вчерашното заседание на Съвета по сигурността при премиера Кирил Петков. След него стана ясно, че ръководителите на службите за сигурност са представили анализ на геополитическата ситуация. Всички решения на правителството ще бъдат съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативните икономически ефекти, е уверил премиерът Кирил Петков.

Стефан Янев каза пред БНТ, че е говорил по темата и с посланика на САЩ Херо Мустафа преди няколко дни. „Говорихме за ситуацията с Украйна, за търсене на политически решения, за позицията на САЩ по въпроса“.

Той отново повтори, че няма нищо извънредно в обявеното от Испания и Нидерландия изпращане на изтребители у нас – такива мерки се налагат от НАТО още от 2016 г. по системата „Air Policing“. „ВВС на Италия и на САЩ са го правили у нас. Сега имаме такова участие на испанските ВВС, през април се чакат самолети от Нидерландия със същата задача“, каза министърът.

„От гледна точка на състоянието на българските ВВС, тук задачата ни е да кажем какви са нашите приоритети. Фактът, че проектите за модернизация не са комплексни, означава, че ние сме в ситуация, в която трябва да анализираме и да поставим като приоритет сухопътните сили. Тази година ще трябва да започнем модернизационен проект“, каза Янев.

Той коментира и информацията на високопоставен източник от Брюксел, че България не желае американски войници, но е готова да приеме френски, като нито я отрече, нито я призна за вярна: „Явно НАТО е топ новина и всички се опитват да дадат своя принос. Няма да коментирам какви типове разговори – ако ги има, те са на военно-техническо ниво, не на политическо. Не говорим за националности, а какво правим и как искаме да го правим по принцип. Ние в МО искаме да развиваме българските способности“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023