Снимка: © Булевард България

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души - това ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев.

Той заяви пред БНТ, че позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес, с оглед „пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия“.

„Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България. Решението ще бъде взето в такъв ракурс, че да създаде възможности българските въоръжени сили да се развият с повече тренировка, с повече учения. Това ще стане с ограничен контингент, порядъкът е не повече от 1 батальон – не повече от 1000 души. Ще се случи съобразно военните планове за развитие“, обяви Янев.

„Това ще е тип тестова среда, където да се видят предимствата и недостатъците относно командването, както и от технически аспект“, отбеляза Янев.

Министерски съвет днес ще одобри проект на национална позиция във връзка с напрежението около Украйна и укрепването на източния фланг на НАТО.

Рисковете пред страната ни заради напрежението между Запада и Русия около границата на Украйна бяха тема на вчерашното заседание на Съвета по сигурността при премиера Кирил Петков. След него стана ясно, че ръководителите на службите за сигурност са представили анализ на геополитическата ситуация. Всички решения на правителството ще бъдат съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативните икономически ефекти, е уверил премиерът Кирил Петков.

Стефан Янев каза пред БНТ, че е говорил по темата и с посланика на САЩ Херо Мустафа преди няколко дни. „Говорихме за ситуацията с Украйна, за търсене на политически решения, за позицията на САЩ по въпроса“.

Той отново повтори, че няма нищо извънредно в обявеното от Испания и Нидерландия изпращане на изтребители у нас – такива мерки се налагат от НАТО още от 2016 г. по системата „Air Policing“. „ВВС на Италия и на САЩ са го правили у нас. Сега имаме такова участие на испанските ВВС, през април се чакат самолети от Нидерландия със същата задача“, каза министърът.

„От гледна точка на състоянието на българските ВВС, тук задачата ни е да кажем какви са нашите приоритети. Фактът, че проектите за модернизация не са комплексни, означава, че ние сме в ситуация, в която трябва да анализираме и да поставим като приоритет сухопътните сили. Тази година ще трябва да започнем модернизационен проект“, каза Янев.

Той коментира и информацията на високопоставен източник от Брюксел, че България не желае американски войници, но е готова да приеме френски, като нито я отрече, нито я призна за вярна: „Явно НАТО е топ новина и всички се опитват да дадат своя принос. Няма да коментирам какви типове разговори – ако ги има, те са на военно-техническо ниво, не на политическо. Не говорим за националности, а какво правим и как искаме да го правим по принцип. Ние в МО искаме да развиваме българските способности“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията