Стефан Янев: Притеснява ме, че българските войски се омаловажават и се чуват призиви "да идва НАТО" Снимка: © bTV

„Още преди новата година у нас се заговори, че може да има война между Русия и Украйна. Чуваха се призиви: „Хайде, НАТО да идва“. Мен това ме притеснява, нашите въоръжени сили в публичното пространство се неглижират. „Нашите да не ги гледаме, да идва НАТО да ни пази“, са призивите. Отговорността ни обаче е да развиваме собствените си сили и сигурност“.

Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в интервю за bTV по темата за напрежението между Русия и НАТО, както и за разполагането на военни от Алианса по източния фланг.

Според Янев най-благоприятен сценарий на кризата е дипломатическите усилия да дадат резултат тя да не се развие във война. „Моето мнение е, че начинът по който си говорят Русия и НАТО, е неефективен, има криза в отношенията Русия-НАТО, от една страна, и Русия-САЩ – от друга. Неразбирането на посланията или начинът, по който се поднасят, дава усещане, че по-скоро се разговаря с ултиматуми, които не помагат на дипломатическите усилия за разрешаване на кризата“, твърди министърът.

Той заяви, че винаги е призовавал „когато говорим за такъв тип кризи, да дадем път на дипломацията“.

Преди дни, след като премиерът Кирил Петков свика Съвета по сигурността заради конфликта в Източна Европа, стана ясно, че националната позиция на страната ни е разполагане на български войски на българска територия, които да са с българско командване и военно лидерство.

„Има едно усещане, че НАТО след 2014 г. е създала система от мерки. Част от тях са за засилено присъствие на източния фланг – предполага се, че в тази криза е удачно да се вземат. Разполагането на допълнителни войски на източния фланг е мярка, която българското правителство счита за целесъобразна, ако бъде изпълнена у нас с български войски“, каза Янев.

Попитан какво ще се случи, ако САЩ, които изразиха готовност да изпратят 8500 войници в Източна Европа, поискат те да са в България, министърът отвърна: „България е суверенна държава. Решенията се взимат съобразно българския национален интерес тук, в София. Какви преговори ще се правят на военно-техническо ниво, ще видим. Но разговори от типа: „Ние искаме да дойдем тук с едни войски“ - това става с решение на българското правителство. А решението на българското правителство е да се разположат български войски. Това не значи нещо по-различно от това, че ще засилят своят подготовка“.

„Българските войски също са съюзнически войски, българският войник е войник на НАТО“, добави още Стефан Янев.

Той обясни отново, че изтребителите, които Нидерландия и Испания ще пратят към България, са част от мярка на НАТО, наречена засилен „Air Policing“. „Тази задача вече се е провеждала от страна на съюзнически сили. Това значи, че тези самолети на Испания и Нидерландия ще пристигнат за тренировка с българските ВВС. В един по-напреднал момент, когато са тренирали достатъчно, ще бъде направено съвместно патрулиране. То значи, че едновременно във въздуха ще има най-малко един български и един чужд самолет. Те ще имат една задача – опознаване на чуждестранни самолети около границите на българското военно-въздушно пространство“, каза министърът.

Той заяви, че в Черно море в момента няма кораби на НАТО. Алиансът обаче има планове за засилено военноморско присъствие в региона – то се изразява в не повече от 30% кораби спрямо предходната година.

„Американските въоръжени сили провеждат в момента обучения с българската армия на полигона в Ново село и са около 200 военни. Тези учения се провеждат от януари до юни на ротационен принцип. Когато обучението им приключи, те ще се изтеглят и на тяхно място ще дойдат други, те също ще бъдат около 200“, обясни Стефан Янев.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024