Партията "Съюз на свободните демократи", основана от Стефан Софиянски, изненадващо обяви, че ще подкрепя Стефан Янев на следващите парламентарни избори.

ССД са се регистрирали в ЦИК за самостоятелно участие и досега няма информация да са се присъединили към коалицията "Български възход" в рамките на допустимия срок.

От ССД обаче твърдят, че ще подпишат "споразумение за политическо сътрудничество" на изборите със Стефан Янев, който можел да "даде стабилност на управлението". Структурите на ССД щели да оказват подкрепа на хората на Янев по време на кампанията.

"Двете формации споделят общо виждане за провеждане на политика, базирана на българския консерватизъм, възстановяване на доверието и укрепване на институционалното начало", се казва в информацията на ССД.

Това е поредната странна коалиционна тактика на Стефан Янев преди изборите, след като се регистрира в съюз със стари отцепници от "Атака", с "Партията на зелените" и със Земеделския народен съюз на Румен Йончев, който в последните 15 години е минал през коалиции с всевъзможни партии без оглед на идеологически позиции - от СДС до БСП и от "България без цензура" на Николай Бареков до "Изправи се" на Мая Манолова.

Без изненада, Йончев се е коалирал и с партията на Софиянски на местните избори през 2015 г.

Отделно - без да са регистрирани като част от коалицията "БГ Възход" - Румен Петков и АБВ също обявиха принадлежност към неговия щаб.

Самият ССД има доста противоречива история на политическите съюзи, откакто партията изгуби и последните си позиции в Столичния общински съвет.

През 2007 г. част от водещите лица на ССД в София се отцепиха и станаха кандидати на ГЕРБ. Доскорошният депутат Радомир Чолаков също е бил общински съветник от партията на Софиянски в този период. Известно време "Свободните демократи" сътрудничиха със СДС, докато през 2015 г. се коалираха с "Гергьовден", ЗНС на Румен Йончев и партията "БАСТА", основана от бившия земеделски министър на ГЕРБ Мирослав Найденов.

Последните 3 парламентарни вота минаха без участието на ССД, след като новото ръководство на партията след оттеглянето на Стефан Софиянски изненадващо реши да се обедини с четири организации, сред които "Съюза на комунистите в България" и крайно лявата "Българска левица".

Тогава Софиянски обяви, че е допусната "грешка" и накара ССД да се отпише от коалицията.

На последните президентски избори ССД реши да подкрепи Румен Радев за втори мандат, а сега отново прави рязък завой наляво към Стефан Янев.

Дъщерята на бившия кмет на София Ива Софиянска е съпруга на сина на Васил Божков - Антон от 2013 г. Отношенията между двете фамилии бяха причината, поради която Софиянски влиза в обяснителен режим за предполагаеми връзки на ССД с партията, основана от Божков дистанционно от Дубай - "Българско лято". Досега двете организации не са си партнирали официално на избори, защото по думите на Софиянски "не можем да си правим семейни партии".

"Защо тръбата е цяла": русофилското хайку на Стефан Янев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"

Жените от родната област на Сергей Шойгу излязоха на протест срещу войната

Властите в Тува дават по $90 на семействата с малки деца, чиито бащи отиват на фронта