За една вечер Ст. Костадинова стана "Рицар на годината" и откри "София - световна столица на спорта"

Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова успя да влезе централната роля в две "грандиозни" събития в събота вечерта - едното беше получаването на приза "Рицар на годината" от Ордена на Рицарите тамплиери на Храма на Йерусалим - Велик приорат България с главен началник Румен Ралчев.

По традиция събитията на Орденът на тамплиерите са много тържествени. Костадинова не е първата жена удостоена с тази чест. Преди нея носители на наградата са Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Маргарита Попова. Едно от известните лица, член на Ордена е астроложката на bTV Алена.

Орденът връчва отличието си всяка година преди Коледа на “граждански лица, които са дали (бел. р. своя принос) на обществото”. Миналата година негов носител бе директорът на Военно-медицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.

"Този приз е едно голямо благодаря за моите спортни успехи. Винаги съм казвала, че това, което съм постигнала в спорта, не съм го постигнала сама. Един успял човек не може сам да успее. Около себе си има екип от хора, които му помагат, така че всички мои успехи ги дължа не само на себе си, а и на моето спортно училище в Пловдив, на моите треньори, на моите учители, възпитатели, колеги и най-вече на моето семейство," каза Стефка Костадинова, която камерите на популярната лайфстайл медия Хайлайф уловиха на няколко пъти, че е в компанията на Слави Бинев - председател на Българска Федерация по Таекуондо, бивш евродепутат от "Атака" и собственик на БИАД.

По време на награждаването ѝ стана ясно, че тя взима приза за цялостно творчество за кариерата си като спортист и "абсолютен властелин в скока на височина на всички времена". Беше изтъкнато и че общата височина от всички нейни официални скокове е над 3 км.. Внимание бе обърнато и на 5-те ѝ мандата начело на БОК.

Само няколко часа по-рано Стефка Костадинова присъства и на не по-малко любопитно мероприятие - връчването на знамето на церемонията за избирането на София за "Световна столица на спорта" през 2024.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова - колежка на Костадинова по тамплиерски орден, тържествено прие флага от Джан Франческо Лопатели - основател на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта. Събитието беше съчетано с гала-спектакъл по повод 80-годишнината на Националната спортна академия "Васил Левски". Сред гостите бяха президентът Румен Радев и еврокомисарят Мария Габриел.

Въпреки гръмкото си название Световна столица на спорта, титлата по-скоро е частен проект. Става дума за интересен конкурс на неправителствената организация на Лопатели, регистрирана в co-working space в Брюксел, който предлага включително и виртуални офиси.

Кандидатстването се извършва чрез писмо от кмета, заплаща се такса, след което "комитет по оценяване" посещава града, за да прецени дали има нужните достойнства.

Световна столица на спорта София

Самото НПО предлага както този тип призове, така и услуги по лобизъм в европейските институции, става ясно от страницата му в интернет.

В предишните години по силата на същото партньорство София беше Европейска столица на спорта, а тази година Панагюрище е Европейска столица на спорта за 2022, а Чепеларе - Европейски град на спорта за 2022.

София понася много критики за състоянието на спортната си инфраструктура, като неотдавна най-голямата агенция за спортна фотография у нас LAP.bg направи фоторепортаж на плачевното състояние на някои от големите спортни съоръжения в града, сред които плувните басейни "Червено знаме" и "Мария Луиза", тенис кортовете и колодрума в отдавна затворения комплекс в Борисовата градина, и др.

"София е сред най-активните и иновативни европейски столици на спорта - модел за развитието и надграждането на устойчивите практики. Благодарни сме за това, че градът увлече десетки селища из България, за да стане страната ви една от най-заслужилите в утвърждаването на инициативата," каза Лопатели по време на събитието.

Това лято стана ясно, че националният стадион “Васил Левски” вече не покрива изискванията на UEFA за 4-а категория, която позволява да е домакин на мачовете на националните отбори и груповите фази на трите турнира на евроцентралата.

От години се знае и че българската лека атлетика няма писта, на която да тренира - такава има на стадион "Василев Левски" - открита, която периодично е повреждана от пиратките на футболните фенове. Атлетите в София нямат не само зала, а и стадион, на който да могат да водят пълноценна подготовка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024