Стефка Костадинова съди шведски журналист, който обясни рекорда ѝ с "допинг" Снимка: © Getty Images

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова възнамерява да съди шведския журналист Патрик Еквал за клевета. В национален ефир той заяви, че рекордьорката в скока на височина от Световното първенство в Рим през 1987 г. е била „натъпкана с допинг“.

Тогава Костадинова прескочи летвата, поставена на 209 см, и постижението ѝ остава непокътнато вече 34 години. Еквал е известен привърженик на шведската лекоатлетка Кайша Берквист, която остана на сантиметър от подобряване на рекорда през 2006 г.

В събота вечерта журналистът взе участие в телевизионното състезание „Muren“, което представлява куиз, излъчващ се по националния канал SVT. Там 55-годишният анализатор на леката атлетика каза, че по време на първенството в Рим Костадинова е взела допинг.

Той бе предупреден от адвоката и бивш министър на правосъдието Томас Бодстрьом, който също участва в шоуто, че може да бъде съден за тези твърдения. Въпреки това Еквал продължи с клевети и срещу други български атлети.

"Яростта му била породена от световния рекорд на скок височина - 209 см, който е с един сантиметър повече от постижението на неговата сънародничка Кайша Берквист, отлична състезателка, притежаваща световния рекорд в зала с 208 см“, написа председателят на БОК Стефка Костадинова в понеделник.

„Въпросният господин бил наклеветил публично и всички български атлетки от миналото, зачерквайки техните успехи. Ако това е така, заради името, заради българския световен рекорд и престижа на родния спорт, възнамерявам да си потърся правата в съда", добави тя.

Стефка Костадинова е олимпийска шампионка от Атланта през 1996, двукратна световна шампионка на открито и петкратна – в зала. Има общо пет европейски титли, от които четири са на закрито. Член е на Залата на славата от 2012 г. и четири пъти е печелила наградата за Спортист №1 на България.

Тя е председател на БОК от 2005 г. насам, като преди две седмици беше преизбрана за пореден път.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024