Стенопис в памет на Лиъм Пейн оцвети новата легална стена за графити в София Снимка: © Булевард България

Българските фенове на групата One Direction оставиха спомен за певеца Лиъм Пейн, който почина в петък след инцидент. Малък стенсил графит се появи на оградата зад УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ" в София. Там миналата седмица беше разкрита първата легална стена за улични рисунки.

Стенописът изобразява покойния изпълнител с ореол и ангелски криле, а изображението е дело на художник с псевдонима "Совата".

Преди дни почитатели на Лиъм Пейн се събраха пред графита в негова памет. На място там сега има оставени снимки, цветя, свещи и бележки от фенове.

Подобни бдения се организираха по целия свят, включително в Лондон, Париж, Брюксел, Сидни, Джакарта и Манила. В лондонския Хайд парк в неделя се събраха близо 1000 души, за да изразят скръбта си за 31-годишния изпълнител, който почина след падане от третия етаж на хотел в Аржентина. Много от феновете споделяха любимите си моменти от времената, когато групата беше активна, и пееха нейни песни.

Паметта за Лиъм Пейн сега е запечатана и в София. Избраното място не е случайно. Само преди по-малко от седмица оградата зад болница "Царица Йоана" беше разкрита като легална стена за графити. Това е място, където уличните артисти могат да рисуват свободно.

Проектът е на Столичната община и е с подкрепата на направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" и ОП "Туризъм".

През май кметът на София Васил Терзиев обяви, че общината ще започне премахването на драсканиците по фасадите в центъра на града. А паралелно с това ще работи за създаване и развитие на регламентирани графити зони, където авторите на градско изкуство да показват уменията си.

Решения за разкриване на такива места има още в предишния Столичен общински съвет. През 2023 г. бяха въведени специални правила за графити артистите. Досега обаче обособени пространства имаше само под моста "Чавдар" и на естакадата около гара "Подуяне".

Общината дава и още едно поле за изява на уличните художници на оградата на ИСУЛ до бул. "Данаил Николаев".

Според Терзиев целта на инициативата да има повече законни места за графити артисти е София да стане столица на градското изкуство.

Към момента на новата стена вече има десетки произведения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова експертиза доказа, че откритата в куфар Евгения е била удушена

Подсъдими за убийството на младата жена са съпругът ѝ и баща му

13:38 - 22.10.2024