Столична община може да премахне транспарантите с Covid-конспирации пред НС, но не го прави

Вероятно повечето граждани на София вече са видели двата големи транспаранта до паметника Цар Освободител пред Народното събрание. На тях „Народна партия Истината и само истината“ е изписала, че обявява война на „измамата Covid-19“, на „ваксините убийци“ и „задължителното ваксиниране“.

Всеки ден от края на септември досега двата плаката с лъжи за пандемията обезпокояват жителите и ще продължат да го правят поне до 18 октомври. Причината – организаторите имат разрешение от Столична община.

Трайчо Трайков – кметът на район „Средец“, в който попада сградата на Народното събрание, се обърна към общината с призив да премахне транспарантите още в началото на месеца. Първоначално обявеното „протестно мероприятие“ имаше разрешение до 3 октомври, но преди няколко дни Трайков заяви, че дирекция Сигурност на СО е удължила срока до 18-ти. "Мисля, че трябва да се влага и малко здрав разум при съгласуването на всякакви дивотии. Ще говорим пак", коментира той във Facebook.

На транспарантите е изписано още, че се обявява война на ваксинационните сертификати и на „химическото обгазяване над България“. „Народна партия Истината и само истината“ е написала: „Ние създаваме нов Народен съд за всички престъпници-политици, участвали в геноцида над българския народ в последните 31 години и убийствата на наши братя и сестри в Covid-отделенията от измамната Covid-пандемия“.

Твърденията от плакатите могат да се определят меко казано като конспирация. Пандемията е реална и отне живота на над 21 хиляди българи, а в интензивните отделения медиците опитват да спасят живота на стотици хора всеки ден. Ваксините не са убийци, а спасяват животи, тъй като ефективността им срещу тежко прекарване на коронавируса, хоспитализация и смърт доказано е между 90 и 100%.

България е на последно място по ваксинации в ЕС с около 20% имунизационно покритие и подобни послания само подкопават така или иначе движещата се бавно ваксинационна кампания.

Зад транспарантите стои Венцислав Ангелов с прякор Чикагото, съобщи „Свободна Европа“. Той е известен контрапротестиращ от 2013, когато изрази подкрепа към правителството на Пламен Орешарски след предложението Делян Пеевски да стане директор на ДАНС.

Чикагото се яви на изборите на 4 април в коалиция с БНО – партия, която тогава беше носител на мандата на „Българско лято“ на обвиняемия и намиращ се в Дубай Васил Божков.

„Народна партия Истината и само истината“, чието име личи на транспарантите пред хотел „ИнтерКонтинентал“, все още е в процес на учредяване.

Венцислав Ангелов е от Русе, където също опита да разпространи конспиративните си теории, но кметът Пенчо Милков разпореди плакатите му да бъдат премахнати. Не и Йорданка Фандъкова.

Столична община се позовава на Закона за събранията, митингите и манифестациите, който гласи, че всеки може да изрази позицията си, ако първо уведоми общинските власти. Венцислав Ангелов ги е уведомил, че протестната му акция ще се състои във всеки ден от гореспоменатия срок между 8 и 22 ч. След 22 ч. обаче транспарантите не се премахват.

В чл.12 от Закона за митингите пише, че кметът на общината може да забрани определена инициатива, ако с нея се застрашава обществения ред или народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка. Фандъкова обаче не е предприела действия.

Пред „Свободна Европа“ Ангелов казва, че всичко било „законно“ и иска плакатите да останат в центъра на София до края на годината. Твърди още, че щял на всеки две седмици да подновява разрешението за транспарантите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024