Столичната гара "Подуяне" - изцяло реновирана за 90-ия си юбилей Снимка: © facebook.com/fandakova.bg/Аделина Ангелова

90 години след своето построяване гара „Подуяне“ за първи път бе изцяло ремонтирана. Реновираният обект бе представен официално от столичния кмет Йорданка Фандъкова навръх юбилея, честван на 22 декември. На церемонията присъстваха още транспортният министър Росен Желязков и генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски.

„Интериорът на чакалнята е истинска съкровищница на форми и детайли. Прозорците ни напомнят на такива в храмова постройка – храм на напредъка, на развитието, на просперитета на България. Зданието е катедрала на железницата от една друга епоха, когато най-екологичният и енергоефективен транспорт е бил на голяма почит у нас. Характерни са прозорците от “оберлихт”, чрез които се осъществява осветлението на навеса на първи перон. Те също са възстановени“, сподели Папукчийски.

Гара „Подуяне“ е втората по големина в София. Тя е построена през 1930 г. по проект на арх. Панайот Калчев – един от най-изявените архитекти на жп гари в България. Комплексът е част от линията София-Пловдив, която е най-натоварената в страната.

Проектът включва пълно обновяване на сградата, изграждане на системи за енергийна ефективност, конструктивно укрепване, облагородяване и озеленяване на околните пространства. В рамките на проекта са реставрирани декоративните елементи от фасадата, орнаментите по стените в чакалнята, като напълно е запазена тяхната автентичност. Съхранен е и вграденият в чакалнята павилион, който е емблематичен за сградата.

Реконструкцията на гаров комплекс "Подуяне" се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Изпълнител на строителните дейности е „Инфраструктурно строителство“ АД, а стойността на договора е близо 3 млн. лв., споделиха от пресцентъра на НКЖИ.

„Заедно с инвестициите в обновяването на Централна гара и гара „Подуяне“, работим за обвързване на метрото с жп транспорта. И трите метролинии са с изградени връзки - на Централна гара при Линия 2, на бул. „Искърско шосе“ при Линия 1 и в кв. „Горна баня“ с линия 3“, сподели Йорданка Фандъкова във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024