Снимка: © facebook.com/fandakova.bg/Аделина Ангелова

90 години след своето построяване гара „Подуяне“ за първи път бе изцяло ремонтирана. Реновираният обект бе представен официално от столичния кмет Йорданка Фандъкова навръх юбилея, честван на 22 декември. На церемонията присъстваха още транспортният министър Росен Желязков и генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски.

„Интериорът на чакалнята е истинска съкровищница на форми и детайли. Прозорците ни напомнят на такива в храмова постройка – храм на напредъка, на развитието, на просперитета на България. Зданието е катедрала на железницата от една друга епоха, когато най-екологичният и енергоефективен транспорт е бил на голяма почит у нас. Характерни са прозорците от “оберлихт”, чрез които се осъществява осветлението на навеса на първи перон. Те също са възстановени“, сподели Папукчийски.

Гара „Подуяне“ е втората по големина в София. Тя е построена през 1930 г. по проект на арх. Панайот Калчев – един от най-изявените архитекти на жп гари в България. Комплексът е част от линията София-Пловдив, която е най-натоварената в страната.

Проектът включва пълно обновяване на сградата, изграждане на системи за енергийна ефективност, конструктивно укрепване, облагородяване и озеленяване на околните пространства. В рамките на проекта са реставрирани декоративните елементи от фасадата, орнаментите по стените в чакалнята, като напълно е запазена тяхната автентичност. Съхранен е и вграденият в чакалнята павилион, който е емблематичен за сградата.

Реконструкцията на гаров комплекс "Подуяне" се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Изпълнител на строителните дейности е „Инфраструктурно строителство“ АД, а стойността на договора е близо 3 млн. лв., споделиха от пресцентъра на НКЖИ.

„Заедно с инвестициите в обновяването на Централна гара и гара „Подуяне“, работим за обвързване на метрото с жп транспорта. И трите метролинии са с изградени връзки - на Централна гара при Линия 2, на бул. „Искърско шосе“ при Линия 1 и в кв. „Горна баня“ с линия 3“, сподели Йорданка Фандъкова във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"