"Паяци" на Центъра за градска мобилност навлязоха в автокъща "Капитолия" в Борисовата градина по разпореждане на Столичната община и започнаха принудително вдигане на колите в нея.

Причината е, че наемателят на терена, фирма "Софтрейд 2003" ООД, не е премахнал доброволно незаконно изградените стоманобетонни фундаменти за чадъри, а автомобилите пречат това да бъде направено - вече принудително.

"Освен шестте огромни чадъра, под които са колите, ще демонтираме и оградата," поясни пред БНТ Цветан Тодоров - началникът на отдел "Оперативна дейност и регистрация на строежи" към общината. Автомобилите ще бъдат преместени, за да могат да се премахнат чадърите, след което "паяците" ще ги върнат обратно по местата им. Това се налага, тъй като превозните средства пречат на демонтирането.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев разказа, че са използвани редица похвати в опит за саботиране на операцията. Всички служители на автокъщата са излезли в годишен отпуск на 6 юни, а пред входа й "случайно" са паркирани автомобили и голям микробус, които да го блокират.

Незаконното строителство бе установено през 2018 година, след което наемодателят в лицето на "Софийски имоти" пожела договорът да бъде прекратен и теренът да се освободи. Последва обжалване от страна на "Капитолия" и съдебни дела, които отнеха четири години.

На 11 май Върховният административен съд отхвърли жалбата като неоснователна. Столична община разпореди незаконното строителство да бъде премахнато, като тази задача трябваше да бъде извършена доброволно от наемателя, но това не се случи и така се стигна до днешните събития.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков разказа какви са причините за забавяне на операцията. В сряда полицията не е пристигнала за акцията, в четвъртък автокъщата е била в оперативка, а в петък изпълнителят е обявил, че договорът с НАГ е за рязане, а не за разкопаване на фундаменти и се нуждае от анекс. След изясняване на ситуацията в понеделник, днес се е стигнало до реални действия.

"От самото начало казах, че очаквам всякакви трикове и врътки и от АК (автокъща "Капитолия" - б.р.) не ме разочароваха. След кратък брейнсторминг беше решено да се включи ключар и препятствията бяха отстранени. Тогава от изпълнителя се притесниха да "влязат в чужд имот" и спряха. Разговарях с кмета Фандъкова, тя направи някаква магия и работата продължи и това е статусът към момента.", обясни районният кмет.

Снимките са взети от Facebook профила на Трайков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването