Столичната община вдига с "паяк" колите на автокъща "Капитолия"

"Паяци" на Центъра за градска мобилност навлязоха в автокъща "Капитолия" в Борисовата градина по разпореждане на Столичната община и започнаха принудително вдигане на колите в нея.

Причината е, че наемателят на терена, фирма "Софтрейд 2003" ООД, не е премахнал доброволно незаконно изградените стоманобетонни фундаменти за чадъри, а автомобилите пречат това да бъде направено - вече принудително.

"Освен шестте огромни чадъра, под които са колите, ще демонтираме и оградата," поясни пред БНТ Цветан Тодоров - началникът на отдел "Оперативна дейност и регистрация на строежи" към общината. Автомобилите ще бъдат преместени, за да могат да се премахнат чадърите, след което "паяците" ще ги върнат обратно по местата им. Това се налага, тъй като превозните средства пречат на демонтирането.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев разказа, че са използвани редица похвати в опит за саботиране на операцията. Всички служители на автокъщата са излезли в годишен отпуск на 6 юни, а пред входа й "случайно" са паркирани автомобили и голям микробус, които да го блокират.

Незаконното строителство бе установено през 2018 година, след което наемодателят в лицето на "Софийски имоти" пожела договорът да бъде прекратен и теренът да се освободи. Последва обжалване от страна на "Капитолия" и съдебни дела, които отнеха четири години.

На 11 май Върховният административен съд отхвърли жалбата като неоснователна. Столична община разпореди незаконното строителство да бъде премахнато, като тази задача трябваше да бъде извършена доброволно от наемателя, но това не се случи и така се стигна до днешните събития.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков разказа какви са причините за забавяне на операцията. В сряда полицията не е пристигнала за акцията, в четвъртък автокъщата е била в оперативка, а в петък изпълнителят е обявил, че договорът с НАГ е за рязане, а не за разкопаване на фундаменти и се нуждае от анекс. След изясняване на ситуацията в понеделник, днес се е стигнало до реални действия.

"От самото начало казах, че очаквам всякакви трикове и врътки и от АК (автокъща "Капитолия" - б.р.) не ме разочароваха. След кратък брейнсторминг беше решено да се включи ключар и препятствията бяха отстранени. Тогава от изпълнителя се притесниха да "влязат в чужд имот" и спряха. Разговарях с кмета Фандъкова, тя направи някаква магия и работата продължи и това е статусът към момента.", обясни районният кмет.

Снимките са взети от Facebook профила на Трайков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023