Столична община иска помощ от държавата заради скъпите сметки за ток на „Метрополитен“ – фирмата (собственост на общината), която обслужва линиите на метрото.

Зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов смята, че съществува риск София да остане не само без метро, „но и без градски транспорт“, докато директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев казва, че няма опасност да бъдат спрени някои от линиите на метрото.

„Сметката за ток в последния месец на 2021 г. е 3 пъти по-голяма от тази в края на 2020“, каза Братоев пред bTV. „Тя сега е над 3 милиона лева без ДДС“.

„Приходите са се сринали, защото пътниците са намалели – имаме 45-50% намаление на приходи спрямо предкризисния период. Ограничили сме се със заплатите и електроенергията и не плащаме друго почти, защото няма откъде“, заяви Братоев.

Той каза, че няма решение за блокиране на части от линиите и заяви, че „трябва да се търсят резерви, от които да можем да се издържаме“.

„Икономическата криза увеличава разходите и намалява приходите. Тук, в София, ефектът от кризата е по-силен, но тя е в цялата страна. Виждате как навсякъде спира уличното осветление, спира работата на градския транспорт. При нас все пак няма опасност осветлението да спре“, каза зам.-кметът Дончо Барбалов.

Той каза, че общината работи по две направления за справяне с кризата – и за помощ от държавата, и по линия на икономията. „Трябва да работим с държавата. Ако платим сметките с данъците на софиянци, ще трябва да режем от други дейности. Трябва държавата да прояви разбиране“, добави Барбалов.

Десетки общини в цялата страна ограничиха уличното и парковото осветление заради високите сметки за ток. Издадени са заповеди за ограничено отопление в общинските сгради. Подобни ограничения има дори в Пловдив, където уличното осветление бе намалено с половин час.

Сметките за ток навсякъде са двойни или тройни, като най-голяма е разликата именно в Пловдив - 180 000 лв. за декември 2020 г. и 620 000 лв. през декември 2021 г., пише в. „Сега“. И в Кюстендил увеличението е огромно - от 39 000 лв. на 123 000 лв. през същите месеци.

В Бургас сметките за електричество в училищата и детските градини са скочили три пъти, а със 100 хиляди лева повече за ток и парно ще плаит областната болница, показа bTV в свой репортаж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"