Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Столична община иска помощ от държавата заради скъпите сметки за ток на „Метрополитен“ – фирмата (собственост на общината), която обслужва линиите на метрото.

Зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов смята, че съществува риск София да остане не само без метро, „но и без градски транспорт“, докато директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев казва, че няма опасност да бъдат спрени някои от линиите на метрото.

„Сметката за ток в последния месец на 2021 г. е 3 пъти по-голяма от тази в края на 2020“, каза Братоев пред bTV. „Тя сега е над 3 милиона лева без ДДС“.

„Приходите са се сринали, защото пътниците са намалели – имаме 45-50% намаление на приходи спрямо предкризисния период. Ограничили сме се със заплатите и електроенергията и не плащаме друго почти, защото няма откъде“, заяви Братоев.

Той каза, че няма решение за блокиране на части от линиите и заяви, че „трябва да се търсят резерви, от които да можем да се издържаме“.

„Икономическата криза увеличава разходите и намалява приходите. Тук, в София, ефектът от кризата е по-силен, но тя е в цялата страна. Виждате как навсякъде спира уличното осветление, спира работата на градския транспорт. При нас все пак няма опасност осветлението да спре“, каза зам.-кметът Дончо Барбалов.

Той каза, че общината работи по две направления за справяне с кризата – и за помощ от държавата, и по линия на икономията. „Трябва да работим с държавата. Ако платим сметките с данъците на софиянци, ще трябва да режем от други дейности. Трябва държавата да прояви разбиране“, добави Барбалов.

Десетки общини в цялата страна ограничиха уличното и парковото осветление заради високите сметки за ток. Издадени са заповеди за ограничено отопление в общинските сгради. Подобни ограничения има дори в Пловдив, където уличното осветление бе намалено с половин час.

Сметките за ток навсякъде са двойни или тройни, като най-голяма е разликата именно в Пловдив - 180 000 лв. за декември 2020 г. и 620 000 лв. през декември 2021 г., пише в. „Сега“. И в Кюстендил увеличението е огромно - от 39 000 лв. на 123 000 лв. през същите месеци.

В Бургас сметките за електричество в училищата и детските градини са скочили три пъти, а със 100 хиляди лева повече за ток и парно ще плаит областната болница, показа bTV в свой репортаж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024