Столтенберг оправда турската oпозиция срещу Финландия и Швеция в НАТО Снимка: © Getty Images

Опасенията за сигурността, повдигнати от Турция, в противопоставянето ѝ срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО, са "легитимни". Това каза ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг. Той посочи, че преговорите с Анкара продължават.

„Това са основателни опасения. Става дума за тероризъм, за износ на оръжия“, посочи той след среща с финландския президент Саули Нийнистьо.

Двете скандинавски страни нарушиха продължилата десетилетия политиката на необвързаност, като официално подадоха кандидатурите си за членство към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна. Опитът им обаче сега е възпрепятстван от Турция, която се обяви против подобно действие и обвини двете държави, че подкрепят и укриват кюрдски екстремисти и други терористични, според Анкара, групи.

„Трябва да помним и да разбираме, че нито един съюзник в НАТО не е претърпял повече терористични атаки от Турция“, каза Столтенберг, използвайки турското произношение на името на страната - "Тюркие".

През последните години ЕС каза, че Турция трябва да стесни определението си за тероризъм. След неуспешния преврат през юли 2016 г. турските власти определиха като „терористи“ много от своите политически опоненти.

Исканията от Анкара към Стокхолм и Хелзинки включват екстрадиране на членове на някои кюрдски организации, както и премахването на ограниченията върху износа на оръжие за Турция. През последните седмици Столтенберг работи за разрешаване на спора.

„Финландия и Швеция дадоха да се разбере, че са готови да седнат и да отговорят на опасенията, изразени от Турция“, заяви той.

Ръководителят на НАТО каза, че Анкара е ключов съюзник за алианса поради стратегическото си местоположение на Черно море между Европа и Близкия изток и изтъкна подкрепата, която оказва на Украйна от 24 февруари.

Въпреки това, докато Турция многократно се опитваше да действа като посредник между Русия и Украйна, тя също така изглежда се опитва да запази стратегическа неяснота. Някои анализатори смятат, че нежеланието на страната е свързано с пречките за придобиване на оръжие от САЩ, пред които е изправена страната.

Турция поиска през октомври да закупи 40 изтребителя F-16 и близо 80 комплекта за модернизация за съществуващите бойни самолети - молби, на които Вашингтон засега се въздържа да отговори.

Продажбата на американски оръжия на съюзника от НАТО Турция стана спорна, след като Анкара придоби руската отбранителна ракетна система С-400, което предизвика санкции на САЩ и отстраняването на Турция от програмата за изтребители F-35.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023