Столтенберг: Путин искаше по-малко НАТО в Европа, но получи точно обратното Снимка: © Getty Images

Предстоящото приемане на Финландия в НАТО е ясен знак за провала на политиката на руския президент Владимир Путин - това смята генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг.

По думите му, Путин е нахлух в Украйна с обявената цел да има по-малко НАТО в Европа, а се получава точно обратното.

"Границата на НАТО с Русия ще се увеличи повече от два пъти", каза той след среща с финландските министри на външните работи и на отбраната.

Столтенберг ясно заяви, че разчита и на скорошно присъединяване на Швеция към западния военен съюз.

"Ние ще продължим да работим усилено. Основен приоритет ще бъде да гарантираме, че Швеция също ще стане пълноправен член в близко бъдеще".

В петък турският президент Реджеп Таип Ердоган даде сигнал, че ще освободи пътя за пълноправното членство на Хелзинки в НАТО след дълго противопоставяне и преговори. По този начин турският парламент може да ратифицира финландския протокол за присъединяване до средата на април - след това той ще спре работа, тъй като в страната предстоят парламентарните и президентски избори на 14 май.

Швеция обаче, която също се стреми към членство в Северноатлантическия пакт, ще трябва да продължи да чака разрешение от страна на Ердоган. Турското правителство обвинява Швеция, че не предприема достатъчно строги действия срещу кюрдските групировки, които смята за терористични организации.

След руската инвазия в Украйна Швеция и Финландия решиха миналата година да подадат молба за членство в НАТО след дълъг период на военно необвързване. Турция, която като една от настоящите 30 членки трябва да се съгласи, обаче изрази резерви към подобни действия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024