Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО Снимка: © Getty Images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ще се оттегли от ръководния пост на 1 октомври, ще заеме друг важен пост в областта на международната сигурност. Столтенберг ще оглави Мюнхенската конференция за сигурност, съобщава европейското издание "Politico".

Конференцията е ежегодно събитие, което събира водещи политици, военни и експерти по сигурността от целия свят, за да обсъдят актуални глобални заплахи и предизвикателства. Основана е още през 1963 г. и оттогава е станала един от най-значимите форуми за обсъждане на теми от тази област, включително геополитически заплахи, миграция, конфликти и глобални кризи.

Кристоф Хойсген, който пое ръководната роля през 2022 г., ще се оттегли от поста си на председател. Неговият пост ще бъде зает от Столтенберг, който приключва мандата си в НАТО.

Столтенберг е начело на Алианса от 2014 г. насам. На 1 октомври тази година той ще отстъпи длъжността си на бившия нидерландски премиер Марк Рюте.

Освен ежегодната конференция, форумът организира и други събития и публикува разлини публикации по темите за геополитика и отбрана. В структурата си тя се състои от един председател и двама заместници, като има и Съвет на директорите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024