Снимка: © Булевард България

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров предлага промени в модела на здравната система, които според него ще подобрят качеството на медицинските услуги и достъпа на пациентите до тях.

След среща с ръководствата на НЗОК и Българския лекарски съюз министърът даде пресконференция, на която настоя лимитите в болниците да отпаднат.

„Те бяха въведени 2015 година, а няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Те са наказание за добре работещите болници и награда за тези лечебни заведения, които пациентите не търсят. Този модел с лимити не може да работи“, заяви Кацаров.

От шест години насам в договорите между лечебните заведения и НЗОК са въведени клаузи, с които се забранява изпълнителят на болнична помощ да отчита финансово дейности на стойност, която надвишава утвърдения месечен лимит.

„Има много други начини да се контролират разходите. Лимитите са най-лесният, но и най-мързеливият начин“, смята Кацаров.

Служебният министър на здравеопазването предлага промяна и в цените на медицинските услуги. Той твърди, че през годините те са формирани „лобистки“ и това е довело до „тежки изкривявания в системата“.

„Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали човекът, който лекуваш, е на 20 или 90 години, дали няма нито едно придружаващо заболяване или има 10 придружаващи, някои от които много тежки. Идеята на въвеждането на коефициенти е, за да има по-справедливо заплащане", обясни Кацаров. „Това би помогнало да преодолеем един естествен феномен – да се селектират пациенти“.

Министърът обяви, че се надява да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ. „Така няма да се налага престой на болни, хранене на болни и услугите може да се извършват на по-ниска цена. Такива стъпки са направени, трябва да се довършат, защото има заобиколни пътища, които се прилагат“.

Другото му предложение е да се сложи край практиката личните лекари да са на разположение 24 часа, 7 дни в семицата. "Това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента", каза Кацаров.

Последното му предложение, което е обсъдено с НЗОК, е механизъм, по който да се въвлекат пациентите в контрола на дейността.

„НЗОК ни предоставя достъп до пациентското досие – ние обаче искаме нещо повече, да имаме приложение за мобилен телефон и ако се отчете дейност на ваше име, че са ви извадили зъба или са ви оперирали, да получите съобщение, че това се е случило. Ако не се е случило и сте получили съобщение – да кажете на НЗОК – „Не, не съм бил в болница“. Това би помогнало да се подобри контролът, така че веднъж завинаги да забравим за този феномен“, обясни Кацаров.

Той се надява някои от промените да станат веднага, други - от началото на следващата година, със следващия бюджет на НЗОК. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония