Снимка: © Булевард България

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров предлага промени в модела на здравната система, които според него ще подобрят качеството на медицинските услуги и достъпа на пациентите до тях.

След среща с ръководствата на НЗОК и Българския лекарски съюз министърът даде пресконференция, на която настоя лимитите в болниците да отпаднат.

„Те бяха въведени 2015 година, а няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Те са наказание за добре работещите болници и награда за тези лечебни заведения, които пациентите не търсят. Този модел с лимити не може да работи“, заяви Кацаров.

От шест години насам в договорите между лечебните заведения и НЗОК са въведени клаузи, с които се забранява изпълнителят на болнична помощ да отчита финансово дейности на стойност, която надвишава утвърдения месечен лимит.

„Има много други начини да се контролират разходите. Лимитите са най-лесният, но и най-мързеливият начин“, смята Кацаров.

Служебният министър на здравеопазването предлага промяна и в цените на медицинските услуги. Той твърди, че през годините те са формирани „лобистки“ и това е довело до „тежки изкривявания в системата“.

„Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали човекът, който лекуваш, е на 20 или 90 години, дали няма нито едно придружаващо заболяване или има 10 придружаващи, някои от които много тежки. Идеята на въвеждането на коефициенти е, за да има по-справедливо заплащане", обясни Кацаров. „Това би помогнало да преодолеем един естествен феномен – да се селектират пациенти“.

Министърът обяви, че се надява да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ. „Така няма да се налага престой на болни, хранене на болни и услугите може да се извършват на по-ниска цена. Такива стъпки са направени, трябва да се довършат, защото има заобиколни пътища, които се прилагат“.

Другото му предложение е да се сложи край практиката личните лекари да са на разположение 24 часа, 7 дни в семицата. "Това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента", каза Кацаров.

Последното му предложение, което е обсъдено с НЗОК, е механизъм, по който да се въвлекат пациентите в контрола на дейността.

„НЗОК ни предоставя достъп до пациентското досие – ние обаче искаме нещо повече, да имаме приложение за мобилен телефон и ако се отчете дейност на ваше име, че са ви извадили зъба или са ви оперирали, да получите съобщение, че това се е случило. Ако не се е случило и сте получили съобщение – да кажете на НЗОК – „Не, не съм бил в болница“. Това би помогнало да се подобри контролът, така че веднъж завинаги да забравим за този феномен“, обясни Кацаров.

Той се надява някои от промените да станат веднага, други - от началото на следващата година, със следващия бюджет на НЗОК.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.