"Страх: Тръмп в Белия дом" на легендарния Боб Удуърд излиза на български език

Боб Удуърд е един от най-уважаваните журналисти в Америка. Ветеран от Washington Post, разследвал аферата "Уотъргейт" в тандем с Карл Бърнстийн ("Цялото президентско войнство"), легенда в гилдията, безкомпромисен професионалист - Удуърд е познато име на всеки, който се интересува от политика и журналистика, независимо в коя точка на света се намира.

Последната му книга "Страх: Тръмп в Белия дом" излиза на български език като част от поредицата "Власт и отговорност", която се издава от "Сиела".

Фокусът на книгата не е само върху противоречивата личност на Доналд Тръмп, но и върху хората, с чиято помощ той успя да дойде на власт. Някои от сътрудниците му споделят открито пред Удуърд, че буквално им се налага да крият документи от своя президент, за да не може той да задейства импулсивно хрумналите му идеи, застрашаващи националната сигурност.

Една от най-впечатляващите истории в "Страх" описва как икономическият съветник на Тръмп Гари Кон (бивш ръководител на Goldman Sachs) влиза скришом в Овалния кабинет и прибира проекторешение за прекратяване на търговското споразумение между САЩ и Южна Корея с риск да бъде обвинен в саботаж, защото осъзнава колко тежки ще бъдат последствията, ако Тръмп постави подписа си върху този лист хартия.

Удуърд е прекарал стотици часове в разговори с хора от най-близкия кръг на президента, използвал е и проверена информация от документи, записки, дневници и др.

Описва как са вземани ключови решения за Северна Корея, Афганистан, Иран, Близкия изток, НАТО, Китай и Русия, а също и за търговията, митата, имиграцията, данъците и други яростно оспорвани теми от американската вътрешна политика. "Страх" е ключов документ за състоянието на държавната администрация в мандата на Тръмп и последствията за целия свят от неговата политика.

Прочетете откъс от изданието - въведението от автора на поредицата "Власт и отговорност" Свилен Спасов.


„Репортерите трябва да се срещат с хората, не да говорят по телефона или да си пишат по интернет!“

Добре дошли в света на Робърт Удуърд, най-значимия разследващ журналист в последните 50 години.

Завършил Йейл, отказал на Харвард и станал част от екипа на „Уошингтън поуст“, донесъл две награди „Пулицър“ на вестника, заедно с Карл Бърнстийн разкрил аферата „Уотъргейт“, довела до оставката на президента Никсън, автор на близо 20 книги и още, и още.

Робърт Гейтс, бивш директор на ЦРУ и бивш министър на отбраната на САЩ, казва за Удуърд:

„Аз наистина бих искал да го наема на работа в ЦРУ, защото той има невероятни способности да накара отговорни, зрели хора да изпускат думи пред него, има способността да накара хората да говорят за неща, за които категорично не трябва да говорят. Той е ненадминат в това.“

Удуърд си е създал репутация на маниак да прави базирано на фактите разследване. Но без подкрепата на Катрин Греъм (собственик по това време на „Уошингтън поуст“), без нейното изключително умение да дава свобода на репортера, но и да му помага, а понякога и насочва благодарение на достъп до проверка на информацията и анализа на процесите, Удуърд нямаше да бъде този знаменит журналист, какъвто е.

Невероятният успех се дължи и на още едно напомняне от Греъм: „Не се възгордявайте, недейте да важничите!“.

Каква ирония! „Страх. Доналд Тръмп в Белия дом“ показва един от световните образци на възгордяване и важничене.

Дали все пак няма нещо симпатично, или поне интересно, или поне различно в сегашния президент на САЩ? Не е политик и дори да лъже, не лъже досадно като политик. И затова го харесват. Той е, както се казва, street smart, а не book smart. Никога не е виновен. Виновни са другите. Но не другите слаби, а другите силни.

„Истинската власт е – дори не искам да използвам думата... СТРАХ“ , 31 март 2016 г., Доналд Тръмп.

Непрогнозируемостта е част от неговата власт. Той го знае и умело го използва. Добрите думи към хората не са естественото му говорене. Атакуването на опоненти, на всякакви различно мислещи е част от разбирането му за функциониране на американската политическа система.

Системата му отвръща. Разказът в книгата минава от случка в случка, описва процеса на вземане или невземане на решения, назначения и уволнения, властта на семейството, влиза в кухнята на Белия дом, но винаги е базиран на достоверни факти и лични разговори с участниците в управлението на САЩ. Погледнете отбелязаната литература към всяка глава. Това е практически учебник за журналистика и за демократичен
популизъм (хората в зряла възраст помнят демократичния социализъм).

Доналд Тръмп не се е променял през последните 30 години поне, няма да се промени и в следващите 5. За него личният успех е всичко. Начинът му на постигане няма значение.

Трудно е да се каже какво ни очаква през ноември 2020 г. Може би все пак това биха били по-скоро не избори за президент, а референдум за Доналд Тръмп. Дали той ще пребори демокрацията и ще потисне възможностите за гласуване на определени групи неподдържащи го гласоподаватели, или тя ще го върне към бизнеса, е въпрос важен и интересен не само за САЩ, но и за света.

А Робърт Удуърд продължава да създава значими истории, базирани на факти, процеси и човешки характери. След толкова годинина предния фронт на световната журналистика идва момент, когато трябва да кажеш на тези след теб, на всички във всички области нещо като есенция на твоите знания и умения:

„Надеждата е да имаме куража да мислим мащабно, да действаме смело и да достигнем следващото ниво на доброто.“

Не е лошо, нали? Приятно и забавно четене!

Свилен Спасов, създател на поредицата „Власт и отговорност“
Април 2020 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Преразглеждат номинациите за "Оскар" заради Андреа Райзбъро

Експерти поставиха под съмнение, че е правилният кандидат за статуетката

09:00 - 30.01.2023

Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен обстрел при посещението му в Киев

"Не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута"

08:45 - 30.01.2023

След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Партиите си поставят за цел да спечелят първи мандат в 49 НС

08:20 - 30.01.2023

Костадин Костадинов забърка и децата си в предизборната кампания

С похвали за неслучил се масов бой в училище заради "лева"

07:37 - 30.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023