Страхът от изборите прави Ердоган по-щедър от всякога: Обеща безплатен газ по домовете Снимка: © Getty Images

Реджеп Тайип Ердоган даде щедро обещание преди изборите за президент на 14 май – първите от много време насам, за които социолозите допускат, че дългогодишният лидер на Турция може да загуби. В четвъртък държавният глава даде официален старт на доставките на природен газ от новооткритото находище „Сакария“ в Черно море и заедно с това се зарече, че ще осигури безплатно синьо гориво за домакинствата.

„Ще осигурим безплатен природен газ за потребление от домакинствата до 25 куб. м месечно в продължение на една година“, заяви Ердоган при откриването на сухоземно пристанище за природен газ в северната провинция Зонгулдак.

Според турските власти газът от Черно море ще започне да тече към домовете на местните жители през първата седмица на май.

Церемонията за старт на газовите доставки е поредният опит на правителството да демонстрира инфраструктурните си успехи. Турция се стреми да постигне енергийна независимост и новото черноморско находище е стъпка в тази посока.

За първи път природен газ бе открит в находището „Сакария“ край бреговете на Зонгулдак през 2020 г., а през миналата година и в съседното находище Кайкума-1, като оттогава общият му обем се оценява на 710 млрд. куб. м.

Турция, която разполага с малко нефт и газ, е силно зависима от вноса от Русия, Азербайджан и Иран, както и от вноса на втечнен природен газ от Катар, САЩ, Нигерия и Алжир.

Вътрешният добив на природен газ, основно в района на Тракия, представлява по-малко от 1% от националното потребление на Турция от 60 млрд. куб. м през 2021 г., според данни на енергийния регулатор EPDK.

Първоначално ще се добиват 10 млн. куб. м газ на ден в турските газови находища в Черно море, каза Ердоган и добави, че през следващия период добивът ще бъде увеличен до 40 млн. куб. м газ на ден. „Когато достигнем пълния си капацитет, ще можем да задоволяваме приблизително 30% от вътрешното потребление годишно оттук“, изтъкна президентът.

Предстоящите президентски и парламентарни избори представляват най-голямото предизвикателство за най-дългогодишния лидер на съвременна Турция, след като кризата с разходите за живот ерозира подкрепата за Ердоган. Смъртоносните земетресения задълбочиха недоволството на хората. А кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу поведе в проучванията на общественото мнение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024