Странният секс скандал, който заплашва шефа на Red Bull във Формула 1 Снимка: © Getty Images

За феновете на Формула 1 Крисчън Хорнър е известен като главен изпълнителен директор на тима "Red Bull" от 2005 г. насам.

За почитателките на "Спайс гърлс" - той е съпругът на червенокосата попзвезда Джери Халиуел.

В последните седмици обаче Хорнър е в центъра на тежък скандал с обвинения в "недопустимо поведение" спрямо подчинена служителка. Неофициално, твърденията варират от сексуален тормоз до оферти към нея да получи определени суми пари, за да не говори публично за предполагаемите му посегателства.

Напрежението е на път да "разбие отбора", твърди бащата на световния шампион Макс Верстапен, който настоява директорът да се оттегли.

Формално, Хорнър беше оправдан след вътрешно разследване на "Red Bull".

Само 24 часа по-късно обаче медиите и всички ръководители на Формула 1, Международната автомобилна федерация и шефовете на състезателни тимове получиха мейли със стотици лични съобщения в WhatsApp, разменени между Хорнър и жалбоподателката.

Spiegel, които са разгледали десетки документи, посочват, че както текстовото съдържание, така и снимките от чатовете са със сексуални елементи. Медията е проверила достоверността на изображенията и не открива да има следи от манипулации или AI-генерирано фалшиви данни.

Журналистите обръщат внимание, че става дума за подбрани извадки от кореспонденция, която явно цели да уязви едната страна.

Каква е цялата история на отношенията между Хорнър и служителката, няма как да се разбере само по чатовете.

Част от тези съобщения все пак подсказват за открит флирт между директора на отбора и предполагаемата подчинена жена. В тях Хорнър е настоявал тя да му споделя с какво е облечена и да му изпраща селфита, докато той ѝ връща комплименти за това колко добре изглежда прилепналият ѝ клин.

50-годишният англичанин отрича да е извършвал каквито и да било незаконни действия. При това - съпругата му Джери Халиуел символично го придружи ръка за ръка по време на откриващото състезание в Бахрейн.

Никой друг обаче не е доволен от ситуацията, в която "Red Bull" се опитва да сложи край на този скандал.

Основният проблем е в липсата на прозрачност на вътрешната проверка, която го освободи от отговорност.

Компанията не съобщава нито какви са конкретните обвинения срещу Хорнър, нито какви обяснения е дал той, а окончателният доклад е конфиденциален. През цялото време на проверката той е продължавал да заема поста си като директор.

Няма контролен орган, който да може да направи насрещна проверка, за да има обективна оценка на твърденията.

"Като спорт не можем да си позволим подобна неяснота", казва Тото Волф, ръководител на конкурентния екип на Mercedes. Шефът на McLaren Зак Браун също призова за пълна прозрачност на проверката.

"Иначе спекулациите ще продължават - защото има много въпроси без отговор за цялата процедура", казва той. "Всички ние във Формула 1 сме посланици на спорта, както на пистата, така и извън нея".

Associated Press разпространи и писмо от Ford, партньорите на Red Bull, в което директорът Джим Фарли изразява разочарованието си от прикриването на важна информация по разследването.

Последният удар срещу Хорнър беше нанесен от бащата на Макс Верстапен Йос, който настоява пред Daily Mail, че шефът на тима трябва да предстане да "играе ролята на жертва, докато той е човекът, който създава проблемите".

Засегнатата жена има право да заведе съдебно дело срещу Хорнър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024