Строгите мерки за Covid-19 "оцеляха" само за няколко часа Снимка: © Getty Images

Спиране на всички учебни занятия, преустановяване на посещенията в детски градини, затваряне на увеселителни заведения, търговски центрове и заведения за обществено хранене до 29 март 2020 г. - това са част от новите мерки за контрол на общественото здраве, въведени със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Решението беше обявено във връзка с усложняващата се епидемична обстановка и обявеното извънредно положение заради новия коронавирус.

Само няколко часа след публикуването на заповедта обаче, премиерът Бойко Борисов даде знак, че забраната за посещения в търговски обекти и центрове ще има куп изключения извън магазините за хранителни стоки и аптеки.

В първоначалния си вид, заповедта предвиждаше затварянето на всички "увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите".

Българската петролна и газова асоциация излезе със специално съобщение, че бензиностанциите няма да бъдат затваряни по време на карантината, защото са "обекти от национално значение и не попадат в обхвата на заповедта за затваряне на търговските обекти".

Премиерът Борисов потвърди, че търговците на горива ще продължат да работят, както досега, и добави към изричното изключение клоновете на банките.

Борисов поиска и частично разрешение за работа на моловете, в които се намират офиси на банки, застрахователи или магазини за хранителн стоки.

Затварянето на ресторантите също се оказа частично - по предложение на премиера, спирането на работата им няма да важи за доставки на храни по домовете.

Все още не е ясно как ще изглежда "редактираната" заповед на здравния министър Кирил Ананиев в окончателен вид.

Останалите мерки, които той въведе на 13 март, са следните:

- Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;

- Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;

- Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;

- Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);

- Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;

- Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения;

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024