Студенти от СУ: Протестираме заради модела "разследваме всички, но не и нашите хора" Снимка: © Getty Images

Фиктивната борба с корупцията, нарушаването на законите от страна на управляващите и „чадърът“, който им осигурява прокуратурата – това са основните мотиви, заради които около 30 студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ излязоха на протест в четвъртък срещу правителството и главния прокурор.

"Фиктивната борба с корупцията, принципът "разследваме всички, но не и "нашите" хора", системното нарушаване на законите на Република България, поругаване на основните демократични принципи и ценности, зависимостта на голяма част от медиите и монополът на определени олигарси над тях, както и безбройните скандали по високите етажи на властта, които остават игнорирани от прокуратурата, са все причини ние да заемем тази позиция и да придадем допълнително гласност на събитията", каза пред „Дневник“ Николай Йорданов – студент от Юридическия факултет.

Той и неговите колеги, а и студенти от други специалности, излязоха пред Ректората в четвъртък и поискаха оставка на кабинета на Борисов и оставка на Иван Гешев. Недоволните млади граждани тогава обявиха, че са „отвратени“ от всички гафове на властта и допълниха, че опитите за прокарване на нова конституция и свикване на Велико Народно събрание от отиващото си парламентарно мноизнство целят единствено печелене на време и довършване на мандата през 2021.

Целта на студентите е да дадат допълнителен тласък на протестите, които вече се провеждат над 100 дни. Повечето млади хора са на площада още от първия ден, дори много от тях се запознават с колегите си именно там.

„Дефектният модел на управление, изграден от некомпетентни лица и утвърден с годините, е причината да сме на улиците", добавя Йорданов в интервю пред „Дневник“.

Според него - властта се използва като инструмент за придобивка на апартаменти на ниски цени, пълнене на шкафчета със злато и пачки евро и усвояване на еврофондове от определен кръг фирми. "А функцията на прокуратурата е да им осигурява чадър и да репресира тези, които се осмелят да надигнат глас спрямо злоупотребите и престъпленията".

След акцията в четвъртък студентите от Софийския университет вече изказват недоволството си като една цялостна общност, която цели „да оправдае името на студентите като ръководна сила и коректив на обществото“, допълва Йорданов. Той казва, че те не правят паралели с протеста на студентите от 2013 година или с който и да е друг в историята.

"Ние силно вярваме, че младите хора са активни и съвестни и ще ни подкрепят в нашето начинание. Призоваваме студентите в цяла България да се присъединят към протеста“, каза той.

"Повечето от нас искаме реализация в България, но и да направим всичко по силите си това да се случи в една продуктивна, конкурентоспособна среда, съставена от кадри, които изпъкват с професионалните си и лични качества, когато се борят за определени позиции", допълни Йорданов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024