Снимка: © Getty Images

Фиктивната борба с корупцията, нарушаването на законите от страна на управляващите и „чадърът“, който им осигурява прокуратурата – това са основните мотиви, заради които около 30 студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ излязоха на протест в четвъртък срещу правителството и главния прокурор.

"Фиктивната борба с корупцията, принципът "разследваме всички, но не и "нашите" хора", системното нарушаване на законите на Република България, поругаване на основните демократични принципи и ценности, зависимостта на голяма част от медиите и монополът на определени олигарси над тях, както и безбройните скандали по високите етажи на властта, които остават игнорирани от прокуратурата, са все причини ние да заемем тази позиция и да придадем допълнително гласност на събитията", каза пред „Дневник“ Николай Йорданов – студент от Юридическия факултет.

Той и неговите колеги, а и студенти от други специалности, излязоха пред Ректората в четвъртък и поискаха оставка на кабинета на Борисов и оставка на Иван Гешев. Недоволните млади граждани тогава обявиха, че са „отвратени“ от всички гафове на властта и допълниха, че  опитите за прокарване на нова конституция и свикване на Велико Народно събрание от отиващото си парламентарно мноизнство целят единствено печелене на време и довършване на мандата през 2021. 

Целта на студентите е да дадат допълнителен тласък на протестите, които вече се провеждат над 100 дни. Повечето млади хора са на площада още от първия ден, дори много от тях се запознават с колегите си именно там.

„Дефектният модел на управление, изграден от некомпетентни лица и утвърден с годините, е причината да сме на улиците", добавя Йорданов в интервю пред „Дневник“.

Според него - властта се използва като инструмент за придобивка на апартаменти на ниски цени, пълнене на шкафчета със злато и пачки евро и усвояване на еврофондове от определен кръг фирми. "А функцията на прокуратурата е да им осигурява чадър и да репресира тези, които се осмелят да надигнат глас спрямо злоупотребите и престъпленията".

След акцията в четвъртък студентите от Софийския университет вече изказват недоволството си като една цялостна общност, която цели „да оправдае името на студентите като ръководна сила и коректив на обществото“, допълва Йорданов. Той казва, че те не правят паралели с протеста на студентите от 2013 година или с който и да е друг в историята.

"Ние силно вярваме, че младите хора са активни и съвестни и ще ни подкрепят в нашето начинание. Призоваваме студентите в цяла България да се присъединят към протеста“, каза той.

"Повечето от нас искаме реализация в България, но и да направим всичко по силите си това да се случи в една продуктивна, конкурентоспособна среда, съставена от кадри, които изпъкват с професионалните си и лични качества, когато се борят за определени позиции", допълни Йорданов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности