Студенти от СУ: Протестираме заради модела "разследваме всички, но не и нашите хора" Снимка: © Getty Images

Фиктивната борба с корупцията, нарушаването на законите от страна на управляващите и „чадърът“, който им осигурява прокуратурата – това са основните мотиви, заради които около 30 студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ излязоха на протест в четвъртък срещу правителството и главния прокурор.

"Фиктивната борба с корупцията, принципът "разследваме всички, но не и "нашите" хора", системното нарушаване на законите на Република България, поругаване на основните демократични принципи и ценности, зависимостта на голяма част от медиите и монополът на определени олигарси над тях, както и безбройните скандали по високите етажи на властта, които остават игнорирани от прокуратурата, са все причини ние да заемем тази позиция и да придадем допълнително гласност на събитията", каза пред „Дневник“ Николай Йорданов – студент от Юридическия факултет.

Той и неговите колеги, а и студенти от други специалности, излязоха пред Ректората в четвъртък и поискаха оставка на кабинета на Борисов и оставка на Иван Гешев. Недоволните млади граждани тогава обявиха, че са „отвратени“ от всички гафове на властта и допълниха, че опитите за прокарване на нова конституция и свикване на Велико Народно събрание от отиващото си парламентарно мноизнство целят единствено печелене на време и довършване на мандата през 2021.

Целта на студентите е да дадат допълнителен тласък на протестите, които вече се провеждат над 100 дни. Повечето млади хора са на площада още от първия ден, дори много от тях се запознават с колегите си именно там.

„Дефектният модел на управление, изграден от некомпетентни лица и утвърден с годините, е причината да сме на улиците", добавя Йорданов в интервю пред „Дневник“.

Според него - властта се използва като инструмент за придобивка на апартаменти на ниски цени, пълнене на шкафчета със злато и пачки евро и усвояване на еврофондове от определен кръг фирми. "А функцията на прокуратурата е да им осигурява чадър и да репресира тези, които се осмелят да надигнат глас спрямо злоупотребите и престъпленията".

След акцията в четвъртък студентите от Софийския университет вече изказват недоволството си като една цялостна общност, която цели „да оправдае името на студентите като ръководна сила и коректив на обществото“, допълва Йорданов. Той казва, че те не правят паралели с протеста на студентите от 2013 година или с който и да е друг в историята.

"Ние силно вярваме, че младите хора са активни и съвестни и ще ни подкрепят в нашето начинание. Призоваваме студентите в цяла България да се присъединят към протеста“, каза той.

"Повечето от нас искаме реализация в България, но и да направим всичко по силите си това да се случи в една продуктивна, конкурентоспособна среда, съставена от кадри, които изпъкват с професионалните си и лични качества, когато се борят за определени позиции", допълни Йорданов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023