Пандемията от новия коронавирус е на път да промени архитектурата и дизайна на градовете. Това доказаха от базираното в Барселона студио Guallart Architects, които спечелиха международен конкурс за проект за град на бъдещето, създаден за живот по време на пандемия като настоящата.

Дизайнът им за „независим град“, създаден за живот след епидемията, ще бъде построен на 100 км от китайската столица Пекин и ще носи името Сюнан. От Guallart още не са обявили крайния срок за осъществяване на проекта, но той изглежда впечатляващ.

Студио в Барселона създаде впечатляващ дизайн на град за изолация по време на пандемия

Градът на бъдещето цели да наложи нов стандарт на градския живот – хибрид между традиционните жилищни блокове, често срещани в Европа, високите небостъргачи на Китай и селскостопански пейзаж. Значителна част от Сюнан ще бъде изградена от дървен материал.

Най-любопитното е, че градът е създаден, за да може жителите му да живеят, работят, почиват и да произвеждат местни ресурси, като в същото време остават свързани с останалия свят. Този тип дизайн осигурява пълноценен живот в независимия град дори при евентуални продължителни периоди на карантина, съобщават от Guallart Architects.

"Вече не можем да проектираме градове и сгради и да се преструваме, че нищо не се е случило", каза основателят на архитектурното студио Висенте Гуаларт, говорейки за пандемията от новия коронавирус.

Студио в Барселона създаде впечатляващ дизайн на град за изолация по време на пандемия - Сюнан от Guallart Architects

От Guallart виждат „самостоятелния град“ като сбор от няколко слоя, осигуряващи основните нужди на нормалния човешки живот на различни нива – от дома, през сградите, до цялото общество.

Структурата, разделена на четири основни блока, ще включва апартаменти, офиси, басейн, магазини, пазар, детска градина, административен център и противопожарна станция. На последния етаж на всяка от сградите ще се построят оранжерии, които ще позволят на гражданите да отглеждат собствени продукти. Те ще се намират под полегати покриви, на които ще бъдат разположени соларни панели.

„Разработихме проекта по време на режима на социална дистанция, когато целият ни екип работи от вкъщи. Решихме да включим всички тези аспекти, които биха могли да подобрят живота ни по време на карантина“, споделиха от Guallart идеята зад дизайна.

Сюнан от Guallart Architects - вътрешна градина

Всички апартаменти в града ще разполагат с големи тераси, гледащи на юг. Те ще служат за основно пространство за отдих по време на дълги периоди на изолация. Погледнати отдалеч, всички тераси правят една огромна обща, но с разделения помежду си, така че да се спазва социална дистанция.

На първите етажи ще бъдат оборудвани пространства за съвместна работа, ще инсталират 3D принтери и ще се организира система за рециклиране на отпадъци. Всяка сграда ще събира дъждовна вода и ще я пречиства за пиене.

Сюнан от Guallart Architects - външна площадка - Пекин

Така, според архитектите, се създава „вътрешна система“, включваща в себе си създаване на енергия, продукция на храни и рециклиране. Целта на Guallart е да създадат нов модел на градски мениджмънт относно архитектурата.


Прочетете още:

Монтесито: Скъпото ново убежище на принц Хари и Меган Маркъл Монтесито: Скъпото ново убежище на принц Хари и Меган Маркъл

Архитектурните награди на WhATА: Победителите и антигероите Архитектурните награди на WhATА: Победителите и антигероите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024