Пандемията от новия коронавирус е на път да промени архитектурата и дизайна на градовете. Това доказаха от базираното в Барселона студио Guallart Architects, които спечелиха международен конкурс за проект за град на бъдещето, създаден за живот по време на пандемия като настоящата.

Дизайнът им за „независим град“, създаден за живот след епидемията, ще бъде построен на 100 км от китайската столица Пекин и ще носи името Сюнан. От Guallart още не са обявили крайния срок за осъществяване на проекта, но той изглежда впечатляващ.

Градът на бъдещето цели да наложи нов стандарт на градския живот – хибрид между традиционните жилищни блокове, често срещани в Европа, високите небостъргачи на Китай и селскостопански пейзаж. Значителна част от Сюнан ще бъде изградена от дървен материал.

Най-любопитното е, че градът е създаден, за да може жителите му да живеят, работят, почиват и да произвеждат местни ресурси, като в същото време остават свързани с останалия свят. Този тип дизайн осигурява пълноценен живот в независимия град дори при евентуални продължителни периоди на карантина, съобщават от Guallart Architects.

"Вече не можем да проектираме градове и сгради и да се преструваме, че нищо не се е случило", каза основателят на архитектурното студио Висенте Гуаларт, говорейки за пандемията от новия коронавирус.

От Guallart виждат „самостоятелния град“ като сбор от няколко слоя, осигуряващи основните нужди на нормалния човешки живот на различни нива – от дома, през сградите, до цялото общество.

Структурата, разделена на четири основни блока, ще включва апартаменти, офиси, басейн, магазини, пазар, детска градина, административен център и противопожарна станция. На последния етаж на всяка от сградите ще се построят оранжерии, които ще позволят на гражданите да отглеждат собствени продукти. Те ще се намират под полегати покриви, на които ще бъдат разположени соларни панели.

„Разработихме проекта по време на режима на социална дистанция, когато целият ни екип работи от вкъщи. Решихме да включим всички тези аспекти, които биха могли да подобрят живота ни по време на карантина“, споделиха от Guallart идеята зад дизайна.

Всички апартаменти в града ще разполагат с големи тераси, гледащи на юг. Те ще служат за основно пространство за отдих по време на дълги периоди на изолация. Погледнати отдалеч, всички тераси правят една огромна обща, но с разделения помежду си, така че да се спазва социална дистанция.

На първите етажи ще бъдат оборудвани пространства за съвместна работа, ще инсталират 3D принтери и ще се организира система за рециклиране на отпадъци. Всяка сграда ще събира дъждовна вода и ще я пречиства за пиене.

Така, според архитектите, се създава „вътрешна система“, включваща в себе си създаване на енергия, продукция на храни и рециклиране. Целта на Guallart е да създадат нов модел на градски мениджмънт относно архитектурата.


Прочетете още:

Монтесито: Скъпото ново убежище на принц Хари и Меган Маркъл

Архитектурните награди на WhATА: Победителите и антигероите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени