Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски" излезе с декларация по повод исканията за оставка на проф. Михаил Мирчев заради ксенофобски внушения по време на лекциите му пред студенти в курса му по "Социална работа с етногрупи".

Без да споменава името на Мирчев, Общото събрание осъжда "всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието".

Декларацията, разпространена от Ружа Смилова (преподавател в катедра "Политология" на СУ), посочва следното:

Споделяйки убеждението, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е академична институция, която традиционно задава и отстоява високите академични стандарти в България и която същевременно носи своята отговорност за качеството на обществения дебат у нас, заявяваме:

(1) Свободата на словото гарантира правото на критика към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в същото време не позволява в негово име да бъдат подривани други основополагащи ценности. В този дух, Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната свобода „не нарушава чуждото достойнство“ (чл. 4). Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия.

(2) Високите академични стандарти, с които Софийският университет с право се гордее, изключват превръщането на университетската катедра в трибуна за стигматизация на индивиди или цели групи. Нещо повече, подобно говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения.

(3) За българското общество са присъщи традициите на търпимост, разбирателство и съвместно живеене. Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията. Но те също така рушат нашите традиции и така подкопават основите, върху които сме изградили съвместното ни съжителство.

Отличен 6 по "Световен заговор"

Университетът декларира още, че "преутвърждава ангажимента си към традициите на взаимното уважение и разбирателство".

Казусът с лекциите на проф. Мирчев възникна по сигнал на Студентското общество за равенство при СУ, което даде серия от примери за "недопустимо нарушение на принципите на академичността и обществото, в което живеем".

Студентите призоваха ректора на СУ и ръководството на Факултета по науки за образованието и изкуствата (в който преподава социологът) да отстранят Мирчев от курса му и да създадат условия за недопускане на расизъм, сексизъм и ксенофобия в университета.

В защита на Мирчев се обявиха десни студентски сдружения, които атакуват колегите си за сигнала им, който според тях "наподобява по своя характер т.нар. доноси от отминалото време на тоталитаризма".

Проверката по случая в СУ все още не е приключена. Етичната комисия на университета разглежда сигнала и предстои да излезе със становище.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро