Спомняте ли си за проф. д-р Сашка Ганева от Сливница? 

Онези, които се сещат за нея, вече се усмихват широко. С изключение на един човек - Михаил Мирчев. 

Въображаемата научна сътрудничка беше героиня на прилично вулгарна шега - идеален тест за функционална грамотност, на който Мирчев (университетски преподавател по социология) се провали пред очите на всички през 2018 г. 

СУ излезе с остра позиция след скандала с лекциите на Михаил Мирчев

Накратко: Сашка Ганева всъщност се казва Саша Грей и е звезда от филмите за възрастни. "Цивилна" снимка на порноактрисата обикаляше Facebook с патетична националистическа легенда, която я описваше като млада българска надежда в разработките на нанотехнологии в НАСА, решила да се върне в БАН за 2000 пъти по-ниска заплата. Meme-то призоваваше към действие: "Никой не говори за нея, защото не е плеймейтка или футболна съпруга. Споделете, за да се гордеят повече българи с нея". 

Не друг, а Михаил Мирчев я сподели без каквато и да е критична мисъл - без ирония, без елементарна проверка на фактите, с умилителен хаштаг за достойното бъдеще на нацията. 

Може би ръководството на Софийския университет, където Мирчев води курсове за бъдещи социални работници, трябваше да си вземе поука още тогава. Днес вероятно нямаше да се налага да влиза в обяснителен режим след поредната серия публични гафове на своя колега. 

66-годишният социолог се оказа привърженик на някои от най-чугунените консервативни конспирации за световния заговор - от страха, че "децата ще бъдат чипирани от родилния дом" след Covid-пандемията, до убеждението, че българските евреи били "свръхпривилегировани" и разполагали с "голяма вграденост в цялата политическа, икономическа, комуникационна структура и всичко, което прави власт чрез институции и чрез култура" в България. 

Не е нужно да посещавате онлайн лекциите му - Мирчев развива същите размишления (в стихотворна форма и CAPSLOCK форматиране) през профилите си в социални мрежи, там, където разпространяваше снимката на сливнишката си колежка от НАСА. Още през април той твърдеше, че епидемията е измислица, а 5G антените около Ухан и Милано разрушавали имунните системи на местните жители. 

Между наблюденията му за глобалния ред и пророчеството на Рич Форестър от "Дързост и красота", че коронавирусът ще изчезне на 3 ноември, няма особено голяма разлика.

Във времето, в което лъжата "лети" с 6 пъти по-голяма скорост от истината, всички сме равни пред човешката глупост. 

Проблемът на организирания протест за отстраняването му от преподавателската катедра е предсказуем - всяко действие ще породи равно по сила и обратно по посока противодействие, независимо дали тази съпротива има смислена цел или не. 

На всеки либерален студентски глас се пада по една контрапозиция от консервативни сдружения с носталгични имена като "Спаичъ", "Орелъ", или "Война и мир", които със спортна злоба защитават правото на свободна пропаганда, дори когато неин автор е наследник на партийната аристокрация от времето на БКП. 

Вместо да се дебатира по празнините във фактите и аргументацията, разговорът дерайлира в полето на cancel-културата, а Мирчев получава още по-голяма трибуна в среда, в която над 30% от хората имат едно наум за големия заговор срещу българщината.  

Дали той има място в университета, е въпрос, който само автономна образователна институция като СУ може да реши, залагайки репутацията си зад този избор.  

Дисциплината "Социална работа с етнически групи" е избираема. Всеки може сам да прецени дали да слуша размишленията за "вноса на бежанци" със "злокачествен профил", превръщането на България в зона на "ислямистки анклави" или в "еврейска държава", защото "Ще стават СЪДБОНОСНИ НЕЩА!!!??". 

Студентите му, слава Богу, са достатъчно зрели мъже и жени, за да решат сами дали да толерират поведението му. Сами решават дали да го приемат като личен модел на подражание. Също както гражданите на София прецениха за достатъчно да му дадат "олимпийските" 8.4%, когато се кандидатира за кмет през 2015 г. със същите апокалиптични предупреждения, маскирани като платформа за управление на столицата.

Не, това не е цензура. 

Добре е да си припомним, че образованието в най-стария български университет би трябвало да е "независимо от идеологии, религии и политически идеи" и да се осъществява в съответствие с "общочовешките ценности, националните традиции и съвременните тенденции във висшето образование". 

Уви, в катедрите по политически и социални науки присъстват немалко кадри с явна партийна и идеологическа обремененост, за които работата в университета отдавна не е нищо повече от статус на престиж. Затова и приносът им към развитието на науката е сравним с този на проф. Сашка Ганева от Сливница. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба