"Сух януари" или сухо вино? Защо обвиняват Макрон, че защитава френското алкохолно лоби Снимка: © Getty

Близо 50 експерти във Франция в областта на борбата със зависимости обвиняват управлението на президента Еманюел Макрон, че "политиката на кабинета срещу алкохолизма е сериозно компрометирана." Причината - държавните институции и самият Макрон отказват да подкрепят инициатива, наречена "сух януари".

За пета поредна година кампания под това мото призовава французите - иначе известни с виното си и това, че често консумират по чаша и с обяда, и с вечерята, да спрат да пият алкохол след празниците.

Предизвикателството е за период от 31 дни - или през целия първи месец от годината. Сред организаторите на "сухия януари" са асоциации като Лигата за борба с рака, местните власти в градовете Париж и Лион, лекарски организации и застрахователни компании.

Но акцията не среща официална подкрепа нито от френската Агенция за обществено здраве, нито от държавния глава на страната.

В резултат и тази година инициаторите се оплакват от липсата на тази поддръжка и обвиняват президента Еманюел Макрон, че застава на страната на винопроизводителите.

В навечерието на инициативата през 2019 г. Макрон изглеждаше склонен да подкрепи "сухия януари", но след среща с бранша това не се случва, припомнят недоволните от действията на управляващите. Така непроменената позиция и на президента, и на Агенцията по обществено здраве предизвика гневни реакции отново.

Няколко министри на практика се дистанцираха от кампанията, като обясниха, че са за умерената употреба на алкохол, но не и за пълното му спиране.

В отвореното писмо на 50-имата експерти, публикувано в няколко големи френски издания, се казва, че инициативата за спиране на алкохола за 31 дни е успяла да премине през границите на Франция - към Великобритания и скандинавските страни, но в собствената си родина "успехите ѝ се случват въпреки съпротивата на управляващите".

По данни на организаторите през миналия януари в "сухия януари" са се включили около 23 хиляди души във Франция (населението на страната, но заедно с децата, е около 65 млн. души)

Министърът на здравеопазването Орелиен Русо, към когото беше насочено писмото и който междувременно подаде оставка по други причини, заяви неотдавна, че лично той ще се включи в "сухия януари", но е скептичен колко хора могат да се въздържат цял месец от алкохол.

"Силно се съмнявам, че правителството може да каже на хората как да живеят живота си в продължение на един месец," каза тогава Русо.

Лекари и експерти на свой ред заявяват, че кампанията не е насочена към зависимите от пиене, а към обикновените хора, които по този начин в началото на новата година имат възможността да променят още един свой навик и да живеят по-здравословно.

Според поддръжниците на инициативата Франция е на четвърто място по консумация на алкохол в Европа, а на прекомерната му употреба се дължат около 40 хил. смъртни случая в страната годишно. Средната смъртност във Франция в последното десетилетие е в диапазона между 550 000 и 650 000 души годишно, показва демографската статистика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024