Супер Вторник: Голямото завръщане на Джо Байдън Снимка: © Getty Images

Супер Вторник 2020 беляза голямото завръщане на Джо Байдън в надпреварата за президентската номинация на Демократите. Бившият вицепрезидент на Барак Обама успява да спечели в 8 от 14 щата, които проведоха гласуване на 3 март.

Сред тях са два от ключовите за националните избори щати - Вирджиния и Северна Каролина, в които нито Демократите, нито Републиканците имат традиционно мнозинство.

Джо Байдън има прогнозни победи още в Масачузетс (щата, от който Елизабет Уорън е избрана за сенатор), Минесота, Оклахома, Арканзас, Алабама и Тенеси. Голяма част от прилива на нова сила за 77-годишния кандидат дойде след отказа на Пийт Бътиджъдж и Ейми Клобъшар от кампанията за номинацията. И двамата отпаднали претенденти дадоха личната си подкрепа за Джо Байдън ден преди 3 март.

Данните от екзитпол показват, че солиден дял от гласовете на афроамериканските избиратели е отишъл в полза на Байдън. Той има убедителни резултати и сред жителите на предградията на големи градове в осемте щата, част от които са разколебани стари гласоподаватели на Доналд Тръмп.

Калифорния и Тексас - двата щата, които излъчват най-голям брой делегати - все още не са приключили обработването на гласовете. Сенаторът от Върмонт е победителят в Калифорния, но окончателното преброяване на гласовете ще е важно за изясняването на пълния дял на вота за Байдън.

Предварителните данни от Тексас показват все по-стабилно предимство на Байдън в битка за първото място с 33,4% при 29,8% за конкурента му. Интересната тенденция в Тексас: екзитполовете показват почти два пъти по-висока подкрепа за Бърни Сандърс сред испаноговорящото население на щата, в сравнение с гласовете за Байдън.

Големите разочарования от Супер Вторник са Елизабет Уорън и Майкъл Блумбърг. Уорън не успя да се пребори за нито едно първенство в 14-те щати, включително в своя Масачузетс.

Майкъл Блумбърг, чиято кампания тръгна твърде късно и заложи всичко на гласуването на 3 март, е победил само в задграничната островна територия Американска Самоа, която като цяло разпределя само 6 от над 1300 делегати от Супер Вторник.

Незадоволителните резултати на Блумбърг провокираха президента Доналд Тръмп да се подиграе на милиардера, с когото води "война" в Twitter от месеци: "Най-големият губещ тази вечер е Мини Майк Блумбърг. Неговите "политически" консултанти го направиха за смях. 700 милиона долара изтекоха в канала, а той не получи нищо повече от прякора си Мини Майк и пълно унищожение на репутацията си. Браво, Майк", написа Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024