Сутрешни новини: 1,76% от Covid-пробите са положителни, Лукашенко отново хвана автомат

Новите случаи на коронавирус в България през последните 24 часа са 26, а направените PCR-тестове – 1470. Това означава, че 1,76% от взетите проби са положителни. В Смолян и София има най-много заразени – по 5, а в Благоевград и Пазарджик са по 4.

През последното денонощие са починали 8 души, което прави общият брой на жертвите на Covid-19 у нас 613. 60 човека са се излекували, което значи, че всички оздравели са 11 313. Активните случаи са 4264 от общо 16 190, регистрирани от началото на пандемията. В интензивни отделения се намират 63 пациенти с доказан коронавирус.

Най-малко 140 души са били арестувани само в Минск при вчерашните протести срещу президента на Беларус Александър Лукашенко. Този брой задържани е отчетен към 18:00 ч. местно време, предаде опозиционната медия Tut.by, позовавайки се на вътрешното министерство.

Демонстрацията отново събра хиляди недоволни граждани, които не признават победата на държавния глава на изборите от 9 август. Междувременно Лукашенко отново се появи с автомат в ръцете си. Агенция РИА Новости публикува снимка на наричания „последния диктатор в Европа“, на която се вижда, че е пазен от няколко души, докато се разхожда с пушка. Снимката е била изпратена от прессекретаря на президента в отговор на въпрос на РИА за неговите координати.

С 62 гласа "за" и 51 "против" в парламента в Скопие беше гласувано новото правителство на Република Северна Македония, начело на което отново застава премиерът Зоран Заев. Информацията съобщи МИА.

Правителствената коалиция е сформирана от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и останалите партии от коалицията "Можем", Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) и още една албанска партия (ДП), които разполагат с 62 гласа - уточнява македонският Канал 5, цитиран от БНР.

"След като се присъединихме към НАТО, ще покажем, че можем да влезем и в ЕС - това е национален стратегически интерес от десетилетия. Новото правителство остава сериозно ангажирано с реализирането на Споразумението от Преспа с Гърция и Споразумението за добросъседство с България. Тези споразумения ни осигуриха членство в НАТО и отвориха вратата за преговори с ЕС“, е казал Зоран Заев.

Коалицията, водена от просръбския Демократичен фронт (ДФ) и други две опозиционни формации, обяви победа над управляващата прозападна партия на парламентарните избори в Черна гора. "За бъдещето на Черна гора", заедно с "Мирът е нашата нация" и "Черно на бяло" спечелиха 41 от 81 места в парламента, според първоначални неофициални резултати, публикувани от организацията за мониторинг и изследвания (CEMI). Неофициалните данни се базират на 88,4% от бюлетините, казаха от CEMI.

Предварителните резултати показват, че в парламента влизат още управляващата досега Демократическа партия на социалистите (ДПС), Босненската и Албанската партия на националното малцинство, социалдемократът Иван Брайович и Социалдемократическата партия (СДП).

По-рано днес управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович водеше с 34,4% подкрепа. „За бъдещето на Черна гора“ бе малко зад ДПС – 33,3%. Това бяха резултатите след обработка на 52% от бюлетините и активност от близо 76%.

Джуканович е най-дълго управлявалият политик на Балканите. Социалистите винаги печелеха убедително и никога не са губили изборите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024